Salesians La Orotava medalla d'or de la Unesco

20 febrero 2015

El col·legi Salesianos-San Isidro de la Orotava segueix despuntant amb els seus diferents avenços en l’àmbit educatiu, i desenvolupant noves accions per progressar i oferir el millor en aquest sector. I en aquesta ocasió ha sorprès amb un nou èxit, encara que més especialment pel seu caràcter internacional. Alumnes de 3r i 4t de l’ESO, entre 15 i 16 anys, han aconseguit la Medalla d’Or en la Worldwide Crystal Growing Competion 2014 que organitza la UNESCO.
 
Els alumnes Eva Mohr, Christian García, Marcos Javier Zamora i Gilberto Carrillo, dirigits pel professor Adán Yanes, han aconseguit aquest mèrit amb el projecte d’investigació i experimentació en la cristal·lització de la sal. Per a això van enviar un vídeo que descriu tot el procés i com ho han fet metòdicament. S’endinsen en el procés de cristal·lització de la sal i en els factors que intervenen en la formació dels diferents tipus de vidres com la temperatura, el tipus de recipient, l’aïllament i la superfície, entre d’altres.
 
El Worldwide Crystal Growing Competition és un concurs mundial que ha organitzat la Unesco per la celebració de l’Any Internacional de la Cristal·lització, commemorant no solament el centenari de la difracció de raigs X com a eina per a l’estudi de la matèria cristal·lina, sinó també el 400 aniversari de l’observació de simetria en els cristalls de gel (Kepler, 1611), que va donar inici a l’estudi profund de la simetria en els materials. Per això, l’objectiu d’aquest certamen és aprofitar l’atractiu natural que té el fenomen de la cristal·lització per incentivar l’experimentació, de manera amena, entre alumnes de centres d’ensenyament secundari i batxillerat. Així, el jurat, entre altres coses va valorar la creativitat, el valor estètic, la descripció del pla de treball i l’acció experimental, així com la claredat de les explicacions i antecedents científics.
 
En total es van premiar a cinc projectes amb la Medalla d’Or. Els altres quatre van recaure en dos col·legis espanyols més: Escola Garbí Pere Vergés de Catalunya i l’IES de Massamagrell de València; 1 argentí, el Col·legi Nacional de Buenos Aires, i un altre australià, el St Andrew ‘s School.

Els nombrosos treballs presentats, procedents de centres educatius de totes les parts del planeta, van haver de superar prèviament fases autonòmica i nacional.
El lliurament del guardó, al qual assistiran amb seguretat els joves salesians, tindrà lloc el proper mes d’abril a Rabat en la conferència d’obertura de IYcr 2014 Legado.
 
El col·legi orotavense va presentar un treball que exposa amb detall el procés de la cristal·lització. A partir d’una dissolució, amb les mesures, temperatures i el temps adequat, creen geodes que al seu torn seccionen per descobrir les formes cristal·litzades. I aprofiten aquest experiment per crear autèntiques figures artístiques.

 

 

També et pot interessar …