Salesians Equador i Bosco Global desenvolupen el projecte «Dones agricultores i artesanes, construint senders» amb el suport del Govern de les Canàries

27 diciembre 2021

Per Bosco Global

S’ha col·laborat amb 120 dones de tres comunitats indígenes rurals de la zona de Salinas, Simiatug i Facundo Vela, on la major part de la població viu en situació de pobresa extrema.

L’ONGD Bosco Global acaba d’obrir al col·legi salesià San Isidro, a La Orotava, a Tenerife, la seva nova delegació a les Canàries, des d’on coordinen els seus projectes de cooperació internacional i educació per al desenvolupament.

Des de La Orotava es coordina el projecte «Dones agricultores i artesanes, construint senders», a l’Equador, que compta amb la col·laboració del Govern de les Canàries.

El projecte, que s’ha anat desenvolupant durant tot aquest any 2021 a Salinas, Simiatug i Facundo Vela, on la majoria de la població viu en situació de pobresa extrema. S’atenen 120 dones de tres comunitats indígenes rurals de la zona, que s’agrupen en tres associacions: la Asociación de Productoras Mamá Margarita (Salinas), la Asociación de Mujeres de Simiatug i la Asociación La Dolorosa (Facundo Vela). 

imiatug y la Asociación La Dolorosa (Facundo Vela).

Objectiu: millorar els recursos econòmics mitjançant tècniques de producció d’artesanies i productes alimentaris de comerç just

Virginia Martín, treballadora social i tècnica de Bosco Global a La Orotava detalla que aquest projecte, pressupostat en uns 48.000 euros, ha tingut com a principal objectiu «millorar els recursos econòmics de les dones camperoles i indígenes, mitjançant el desenvolupament de tècniques de producció d’artesanies i de productes alimentaris de comerç just, elaborats per les dones d’aquestes comunitats, per diversificar els productes naturals i tradicionals, i de promoure el turisme des de la preservació ambiental-ecològica.

També s’ha empoderat les dones indígenes, que se senten orgulloses de la seva feina i han obtingut un benefici econòmic que els ha ajudat en la seva malmesa economia familiar». Els salesians al país s’han encarregat d’organitzar tallers d’autodiagnòstic a cadascuna de les associacions; un altre de bioseguretat, per estandarditzar pràctiques saludables i higièniques en la manipulació dels aliments i la seguretat de les persones; un altre per a la gestió i promoció de la artesania, on es va potenciar la cerca de nous productes que arribin millor al mercat, la utilització de nous materials, incloent l’educació financera per calcular els costos i el preu final del producte, i altres tallers de tècniques artesanals adaptades a les necessitats i interessos de cada associació de dones.

Al projecte s’han treballat qüestions com el teixit de cistelles, tall i confecció, elaboració de calçat artesanal, ús de màquina de cosir i patronatge per elaborar uniformes escolars; elaboració de melmelades i de teixit amb ganxo.

A més, les dones han participat a les fires artesanes a la població de Guaranda i han mantingut reunions amb altres associacions de productores d’artesanies i comerç just per conèixer canals de distribució i tècniques de comercialització.

En les següents fases del projecte es condicionaran nous espais per a la comercialització dels productes a Facundo Vela, Guaranda y Salinas. En aquestes poblacions ja hi ha una botiga oberta al públic per a la comercialització i s’ofereix la possibilitat d’incorporar una secció específica per incorporar les produccions de les participants al projecte.

També s’elaboraran materials de difusió per atraure el turisme a la zona i formar les mateixes dones participants perquè mostrin al públic aquests llocs d’interès a la regió. A la mateixa població de Salinas, la Fundación Familia Salinas, amb el suport de Bosco Global,  ha desenvolupat un programa mitjançant el qual les dones indígenes tenen una fàbrica i una marca pròpia de tisanes i altres productes derivats de les plantes medicinals que elles mateixes cultiven.

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...