Salesians Córdoba recorda les seves arrels amb gratitud

16 abril 2021

Per Salesians Comunicació

El 14 d’abril de 2021 es van complir 100 anys de la mort de Don Mariano Amaya Castellano, rector de San Lorenzo i fundador de l’obra salesiana a la ciutat de Córdoba.

Durant la tarda la Família Salesiana va celebrar una Eucaristia en Acció de Gràcies, presidida pel director de la Casa, José Antonio Perdigones, en què es va recordar la figura clau de l’autèntic artífex de l’arribada dels salesians a Córdoba.

Don Mariano Amaya havia nascut a la vila de Santaella, on va aprendre les primeres lletres. Va cursar el següent ensenyament a l’Institut Provincial de Córdoba, on va aconseguir el Grau de Batxiller en Arts. Des  de 1863 va passar al Seminari Conciliar de San Pelagio, on va estar-hi fins el 1869, aprovant amb notes brillantíssimes cinc anys de Teologia i un de Dret Canònic. El 7 de gener de 1868 rep l’ordre del presbiterat de mans de l’Excm.  D. Juan Alfonso de Alburquerque, bisbe de Córdoba.

 

Coadjutor primer aquest mateix any de la parròquia de San Nicolás i San Eulogio, el 15 de juliol de 1871 va ser nomenat capellà ecònom de La Carlota. El càrrec el va exercir vuit llargs anys. El 17 de desembre de 1879 va prendre possessió del curato de Santiago d’aquesta capital, que va obtenir en el concurs general celebrat aquest mateix any. Sis anys després va prendre part en un altre concurs general per a la provisió de vacants, i havent aprovat els exercicis pertinents, va ser nomenat capellà propi de la parròquia de San Lorenzo, prenent possessió el 19 de juliol de 1886.

 

Va simultanejar aquests càrrecs amb el d’examinador sinodal de la diòcesi, confessor de diferents comunitats religioses, visitador del  Desierto de Belén i la Comunitat d’Ermitans que l’habitaven. Igualment, al mateix temps que aquests càrrecs, i de manera totalment gratuïta, va exercir la direcció i administració de l’asil de mendicitat de la capital, procedint amb tant encert que l’Excm. Ajuntament el va nomenar fill adoptiu, retolant un carrer amb el seu nom. Aquest carrer encara existeix en l’actualitat. Va substituir l’antiga “Calle del Peral”, situada entre els carrers “Pozanco” i “Jesús Nazareno” en ple barri de San Lorenzo.

 

Per la seva pròpia crònica coneixem la part activa que va tenir en l’arribada dels salesians a Córdoba, i com va aconseguir la propietat de la casa que ocuparia el col·legi. Amb molta cura va seguir la marxa i desenvolupament posterior de l’escola mentre va estar al capdavant de la parròquia de San Lorenzo, i després fins la seva mort. El 1906, després de vint anys de lliurament a la tasca parroquial, va ser nomenat Canonge Pontifici de la Catedral de Córdoba; va prendre possessió el 27 de gener de 1907, havent estat presentat el seu nomenament al Ministeri de Gràcia i Justícia el 25 del mateix mes i any.

 

En els últims anys de la seva vida, la preocupació de D. Mariano era acabar els seus dies en una Casa Salesiana. En estat delicat va arribar a les Escoles Salesianes de la Santísima Trinidad de Sevilla a finals de febrer de 1921. Va morir el 14 d’abril de 1921. A Córdoba en el dia de la «trigésima» es van celebrar solemnes funerals a la Catedral, a la seva parròquia de San Lorenzo i a l’Església de Maria Auxiliadora del Col·legi Salesià.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...