Què vol dir ser educador en un centre de lleure salesià? Com podem protegir millor els infants? Com treballar en l’educació en el bon tracte?

20 enero 2021

Per Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya

Un centenar de joves participen en una jornada formativa per a premonitors, monitors i equips directius de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya (FCJDBC).

La jornada formativa on-line de dissabte 16 de gener es va adreçar a premonitors (62, entre els de 1er i 2n any), monitors (10) i equips directius (25).

Es van abordar temàtiques diferenciades. Així doncs, els premonitors van aprofundir sobre què vol dir ser educador en un centre de lleure salesià, els monitors van seguir amb la formació que van iniciar el 14 de novembre sobre el sistema de protecció a la infància i l’equip directiu es va centrar especialment en un monogràfic sobre la sensibilització en l’educació en el bon tracte.

Tot i que les restriccions degudes a la situació pandèmica actual no van fer possible una trobada presencial, els joves es van adaptar al nou format i van poder intercanviar situacions i punts de vista diferents, enriquint-se personalment i també en el seu rol com educadors.

Fidels a la filosofia i l’esperit de Don Bosco

Els premonitors van poder treballar la importància de la identitat salesiana i la responsabilitat de transmetre-la i, d’aquesta manera, seguir el camí que va començar Don Bosco amb el seu oratori.

Els monitors amb més experiència i els equips directius també van poder gaudir amb la seva formació que els permet, any rere any, millorar la seva qualitat i experiència vers als joves i en l’actuació dels seus centres. Van continuar amb la formació que van iniciar el 14 de novembre sobre el sistema de protecció a la infància. Tots ells van sortir molt contents i amb la sensació d’un matí productiu que en un futur tindrà bons fruits.

Finalment, no es pot oblidar el grupet de 10 monitors i monitores que, amb valentia, van decidir embarcar-se en una experiència nova per a tothom: fer el curs que es feia a l’estiu online i en diverses jornades. Es van adaptar a la metodologia amb matrícula d’honor. Van tenir la classe d’animació en el lleure, molt divertida i amb un formador excepcional, amb el qual van gaudir i  van veure que fins i tot els petits gestos o accions els poden fer servir com animació, per exemple un aplaudiment.

Molt bones sensacions i orgull pel compromís amb els infants i joves en l’educació en el lleure

Des de la FCJDBC és un goig veure com persones de diferents edats, gustos, professions, maneres de ser… s’uneixen un dissabte pel matí des de casa seva amb un ordinador perquè hi ha una cosa que els uneix i que per a tots és realment important: el seu centre juvenil.

La millora educativa que poden aportar amb la seva tasca com a monitors i la felicitat impagable al rebre un somriure d’un infant fa que siguin conscients que això és un tresor que s’ha de cuidar amb la seva presència, carisma i amb una bona formació.

Així que ara és moment de dur a terme en el seu dia a dia tot el que han aprés amb més força i ganes que mai, perquè als monitors i monitores res no els pot separar dels infants i joves, ni tant sols un virus mundial.

 

 

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...