Participació i protagonisme pels Drets de la Infància

24 noviembre 2021

Al voltant de 70 nens, nenes i joves es van reunir a la Trobada de Participació organitzat per la Confederació Don Bosco que va tenir lloc a Mohernando (Guadalajara), coincidint amb la celebració del dia dels Drets de la Infància. Aquesta trobada ha comptat amb el VII fòrum, una formació sobre participació i la celebració de l’assemblea executiva. Aquestes propostes concretes de promoció juvenil tenen l’ objectiu de fomentar la transformació social i afavorir espais de participació infantil i juvenil que serveixin per donar veu a nenes i nens, facilitant el seu desenvolupament i creixement personal. 

«Aquests espais estan orientats a crear una ciutadania activa i crítica que contribueixi a construir una societat compromesa  amb la participació democràtica» explica Pedro Hernández, director social de la Confederació Don Bosco.

Prèviament, les Federacions i Centres Juvenils, que sempre han apostat per la participació infantil com un dret i també com un procés pedagògic en el qual els nens, nenes i joves són els veritables protagonistes, van celebrar els seus fòrums locals  durant els mesos anteriors com una preparació per a aquesta trobada.

«Tenim molt a dir»

El VII Fòrum de participació infantil i adolescent ha estat un espai de diàleg, escolta, reflexió i intercanvi,on un grup de nens, nenes i joves, acompanyats dels seus animadors i animadores, han expressat les seves preocupacions i les seves necessitats. També ha estat una invitació formal perquè els nens, nenes i joves dels centres juvenils puguin  exercir el seu dret a la participació  d’una manera didàctica, divertida i a més aprendre la importància de prendre’n part, tenir-ne part i ser part activa en els processos de participació.

La proposta d’enguany ha estat treballar sobre el dret infantil a la participació i reflexionar sobre l’ús de les TIC i les Xarxes Socials. Les tècniques de la Confederació que han guiat el fòrum han emprat una metodologia eminentment pràctica, lúdica i activa utilitzant diverses eines i tècniques de participació. 

Les propostes dels infants participants han estat recollides amb la intenció que tinguin una resposta real. «Han de sentir i comprovar que aquestes conclusions són veritablement escoltades  amb l’objectiu d’incloure-les en les propostes d’acció» explica María Méndez, tècnica de projectes de la Confederació.

Per a la formació sobre lideratge i participació es va comptar amb la col·laboració de Sergio Cebral i Pablo Gómez (sdb). Es van treballar temes com la participació en la Proposta Educativa d’Oratoris i Centres Juvenils Salesians i la sinodalitat. A més, Sergio Cebral i Carlos Hermida van contar la seva experiència de participació en l’últim Capítol General dels Salesians. 

Durant el cap de setmana, també es va celebrar l’assemblea executiva  de la Confederació on es va actualitzar com s’ha avançat després de l’inici de curs i es va fer el seguiment econòmic.

«Quan a la gent jove se’ns deixa participar i es fomenten canals per a això, tenim molt a dir  i aportar perquè som conscients de les realitats que ens envolten i volem canviar-les», conclou Pilar Blasco, presidenta de la Confederació Don Bosco.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...