‘Operación Balmis’, de la lluita contra el coronavirus a l’estudi a l’aula dels avenços científics

6 noviembre 2020

Per Ángeles De La Torre Vila

L’assignatura de Geografia i Història a Salesians pretén contribuir a la formació de l’alumnat de Salesians Las Palmas ajudant a relacionar el passat amb el present. És per això pel que l’alumnat de 4rt d’ESO està estudiant els inicis de l’Edat Contemporània i els grans canvis que van suposar els segles XVIII i XIX i que han configurat el món actual; això ho porten a terme d’una manera nova i motivadora: partint de la «Operación Balmis».

Des de les aules han treballat els avenços científics duts a terme durant el segle XVIII, en particular el descobriment de la vacuna de la verola, i han conegut i valorat la importància de l’expedició que a principis de segle XIX va portar la vacuna als territoris espanyols d’Amèrica i Filipines; tot això ho han dut a terme en base a la «Operación Balmis», nom donat a l’operativa duta a terme pel Ministeri de Defensa durant l’estat d’alarma en la seva lluita contra el coronavirus.

El metge alacantí Francisco Javier Balmis va dirigir l’any 1803, al costat dels també metges Josep Salvany i Isabel Zendal una expedició que va aconseguir portar la vacuna als territoris espanyols d’ultramar, no sense grans contrarietats i complicacions però que va suposar una gran fita en la història de la medicina.

El coneixement d’aquest fet ha donat lloc a una reflexió a l’aula sobre la importància dels avenços científics, i en aquests temps de pandèmia, el crucial que resulta invertir en investigació. L’activitat ha servit, a més, per donar a conèixer la figura d’Isabel Zendal, considerada per l’Organització Mundial de la Salut com la primera infermera de la història en missió internacional i per reflexionar sobre lo silenciada que ha estat la figura de les dones en la història .

L’estudi de la història constitueix un dels coneixements fonamentals per a una societat; permet entendre com s’ha arribat a la realitat actual i aprendre dels errors i encerts del passat. Contribueix a més a formar ciutadans crítics i responsables. Una metodologia motivadora com la duta a terme amb aquest grup d’alumnes fa possible assolir els objectius fixats.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...