“Viviu sempre contents en el Senyor”

31 enero 2021

Por Salesians Comunicació

L’alegria és una realitat central a la vida del cristià, estimats joves. A tots i cadascun de vosaltres arribi la meva salutació afectuosa en els cinc continents, als joves del ‘món salesià’ i a qualsevol jove que a través vostre pugui rebre aquest missatge.

Un article de les Constitucions dels salesians de Don Bosco que respon al títol “optimisme i alegria” (C.17) diu que el salesià està sempre alegre, perquè anuncia la Bona Notícia. Estic segur que això és norma de vida per a nosaltres salesians i per a tots els membres de la nostra família salesiana. És quelcom bonic de la nostra identitat carismàtica, i com desitjo que sigui així a la vostra vida, estimats joves.

D’aquesta alegria profunda que neix de Déu i d’estar arrelats en Ell és del que us vull parlar, ja que la nostra vocació cristiana té també com a missió el portar alegria al món, aquesta alegria profunda i autèntica, que dura en el temps perquè ve de Déu. Estic convençut de que vosaltres i molts joves com vosaltres esteu desitjant (i a vegades necessitant), sentir que el missatge cristià és un missatge d’alegria i d’esperança.

Estimats joves, el nostre cor està fet per a l’alegria i per viure amb esperança. Es quelcom amb el que naixem, íntimament gravat en el més profund del cor de cada persona; una alegria autèntica, que no passa, profunda i plena de ‘sabor’ a l’existència. Vosaltres joves, que “sou l’ara de Déu” com us ha dit el Papa Francesc, esteu vivint una etapa a les vostres vides que es distingeix pel descobriment de la vida, de vosaltres mateixos i de les relacions amb els altres. Mireu cap el futur i teniu somnis. És fort el desig de felicitat, d’amistat, d’Amor. Us agrada compartir, tenir ideals i dissenyar projectes. Tot això forma part de la joventut. No estic dient que tots els joves ho estiguin vivint d’aquesta manera. Existeixen, tristament, joves que estan molt lluny de somniar una joventut així, però no heu de renunciar a això. D’altra banda, la vida ve acompanyada tantíssimes vegades pels dons que el nostre Pare Déu ens brinda en ella: l’alegria de viure, de tenir salut, de gaudir de la bellesa de la natura. L’alegria de l’amistat i de l’amor autèntic, del treball ben fet que provoca cansament, però satisfacció. L’alegria d’un bon clima familiar (encara que no tots vosaltres tingueu aquesta realitat a les vostres vides); l’alegria de sentir-vos compresos i de servir als altres.

És bonic reconèixer-se en això estimats joves, i descobrir que això no es fruit de la casualitat sinó quelcom volgut per Déu per a cada un de nosaltres, per a cada un de vosaltres, ja que Déu és la font de la veritable alegria, i aquesta té el seu origen en Ell. És bonic descobrir a la vida que som acceptats, acollits i estimats per Déu. És bonic que vosaltres pugueu sentir en allò més profund dels vostres cors que sou estimats personalment per Déu. És commovedor per a un jove poder dir-se a sí mateix aquesta gran veritat: Déu m’Estima, i m’estima incondicionalment, d’una manera única i personal. I la gran prova d’aquest Amor és la trobada amb el seu Fill Jesucrist. En ell es troba l’alegria que busquem. La trobada autèntica i veritable amb Jesús produeix sempre en un mateix una gran alegria interior.

I quan escric això últim penso en vosaltres joves estimats d’altres religions que no podeu captar a la vostra experiència personal de què estic parlant al referir-me a Jesús, encara que enteneu les meves paraules, però que sí podeu fer-ne experiència personal i íntima, sigui quina sigui la vostra religió, de que Déu us estima, i us estima profundament, perquè pertany a l’essència de Déu Estimar immensament tot allò que ha creat, i entre tot això a tu, a mi, a cada un de nosaltres, a cada un de vosaltres els meus estimats joves.

Joves molt estimats de Déu, en qualsevol part del món, en la religió en la que vosaltres us trobeu amb Déu, descobriu en vosaltres mateixos com Déu és presència a les vostres vides, com Ell és fidel i mai us abandonarà. A la seva Paraula sempre el podrem trobar. “Quan m’arribava la teva paraula, jo la devorava: ella ha estat el goig i l’alegria del meu cor” (Jr 15,16). Escolteu la veu de Déu i la seva Paraula i tindreu tantes respostes a allò que porteu en els vostres cors i en els vostres pensaments.

De la mateixa manera que faria Don Bosco, el Pare i Mestre de la Joventut del món, jo vull convidar-vos en el seu nom a ser valents no allunyant-vos mai de Déu, a optar per Ell en cada moment de les vostres vides sent generosos, no conformant-vos amb donar el mínim sinó comprometent-vos a donar el millor que cada un té en el seu cor. La seva vida estimats joves és preciosa, i sigui quina sigui la vocació a la que Déu us cridi, és una vida que val la pena viure-la en el lliurament, en la donació, en el servei i l’amor als altres. Com us diu el Papa Francesc, “Estimats joves, vosaltres ¡no teniu preu!¡No sou peces de subhasta! Si us plau, no us deixeu comprar, no us deixeu seduir, no us deixeu esclavitzar per les colonitzacions ideològiques que ens posen idees al cap i al final ens en tornem esclaus, dependents, fracassats a la vida. Vosaltres no teniu preu (…) Enamoreu-vos d’aquesta llibertat, que és la que ens ofereix Jesús”. Em permeto inclús fer-vos la invitació que us atreviu a viure les Benaurances que a l’Evangeli ens proposa el Senyor. Són una preciosa expressió de com viure l’alegria de l’Evangeli amb ‘rostres’ i maneres molt diverses que porten a la felicitat en Crist.

Imitant a Don Bosco vull proposar-vos, com dic a l’estrena d’aquest curs, que s’entusiasmin en viure la vida com una festa i la fe com a felicitat. Ell s’ho proposava i ho feia realitat amb els seus nois a Valdocco. Avui aquest Valdocco de la festa de l’alegria pot ser cada un dels llocs i de les cases salesianes o no salesianes on vosaltres us hi trobeu. Us demano que sigueu missioners de l’alegria, donat que sou deixebles-missioners de Jesús. Expliqueu als vostres amics, amigues i a altres joves que heu trobat aquest tresor preciós que és Jesús mateix. Contagieu a d’altres l’alegria de la Fe i l’esperança que aquesta produeix. Sigueu missioners d’altres joves, com proposava Don Bosco als seus nois a Valdocco, fent arribar a aquells que no es troben bé, a aquells que pateixen, als més pobres, als ‘sense oportunitats’, l’alegria que Jesús els vol oferir. Porteu aquesta mateixa alegria a les vostres famílies, a les vostres escoles o universitats; contagieu-la en els llocs de treball i entre els vostres amics. Veureu que, si aquesta alegria que teniu en el vostre cor ve de Déu es farà realment contagiosa, bellament contagiosa perquè genera vida.

¿No creieu que després del que acabo de dir s’entén fàcilment allò de Domènec Savio a Valdoco: ‘Nosaltres fem consistir la santedat en estar sempre alegres’?.

Que Maria, Mare Auxiliadora ens acompanyi a tots en aquest camí. Ella va acollir al Senyor dins seu i el va anunciar amb un cant de lloança i alegria: “La meva ànima magifica el Senyor, el meu esperit celebra Déu que em salva” (Lc 1,46-47).

Quina és l’alegria que avui ressona en el teu cor, estimat jove?

Sigueu feliços aquí i a l’eternitat, com deia Don Bosco. Us beneeixo i us saludo amb veritable afecte.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...