Mes de gener, mes de Don Bosco

14 enero 2015

El 16 d’agost del 2015 es compliran 200 anys del naixement de Sant Joan Bosco (1815-1888), sacerdot torinès fundador dels Salesians, que va donar origen a la Família Salesiana, un ampli moviment en l’Església de congregacions religioses i grups de seglars que, inspirats per ell i amb el seu esperit, treballen en l’evangelització i educació dels joves.

Tot i que les celebracions pel Bicentenari es van iniciar l’agost de l’any passat, amb l’entrada del 2015 es multipliquen els actes commemoratius. Entorn al 31 de gener, festivitat litúrgica de Sant Joan Bosco, s’han organitzat desenes d’activitats religioses, culturals i esportives en les presències salesianes.

El Rector Major dels Salesians, l’espanyol Ángel Fernández Artime, ha explicat que aquesta celebració "serà una oportunitat per a una veritable renovació espiritual i pastoral en la nostra Família. Una oportunitat per viure amb renovada força la missió encomanada, sempre pel bé dels joves de tot el món ".

Actes del Bicentenari

El 14 de gener, a les 12:00 hores, els alumnes del centenar de col·legis salesians de la majoria de punts d’Espanya deixaran anar globus per recordar al "Pare i Mestre de la joventut", com va ser proclamat per Sant Joan Pau II. "Tu has transformat la vida i els cors de milers de persones", llegiran els joves en un manifest que recorda la tasca empresa per Don Bosco a favor dels joves i que avui continua tota la Família Salesiana.

El 24 de gener, a l’Auditori Riberas del Guadaíra d’Alcalá de Guadaíra (Sevilla), s’estrenarà el musical "Gracias Don Bosco, soñar tu mismo sueño", treball recolzat per la Delegació Nacional de Pastoral Juvenil, que tindrà altres funcions durant els dies 25 i 31 de gener per posteriorment visitar diferents presències salesianes d’Espanya.

A Madrid se celebrarà, del 28 al 30, un Tridu d’Acció de Gràcies en diverses parròquies salesianes en què participaran el cardenal Carlos Amigo, arquebisbe emèrit de Sevilla; monsenyor Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola; i monsenyor Joaquín María López de Andújar, bisbe de Getafe.

El 31 de gener, l’arquebisbe de Madrid, monsenyor Carlos Osoro, presidirà la celebració de l’eucaristia en la solemnitat de Sant Joan Bosco a la catedral de l’Almudena. En moltes altres diòcesis, aquest mateix dia, la Família Salesiana es reunirà al voltant del bisbe diocesà per recordar a Don Bosco.

El diumenge 1 de febrer, la 2 de TVE retransmetrà l’eucaristia des del temple salesià del Tibidabo, a Barcelona, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, i que estarà presidida pel Cardenal Martínez Sistach.

Durant els següents mesos i per tota la geografia espanyola, s’organitzaran actes culturals i religiosos amb motiu d’aquest esdeveniment, entre els quals destaca el Congrés d’Escoles Salesianes (4 i 5 de març a Madrid). També el Papa Francisco participarà en els actes del Bicentenari, visitant Torí el 21 de juny. El colofó final tindrà lloc a l’agost amb dos esdeveniments de gran magnitud: la Trobada Internacional del MJS (Moviment Juvenil Salesià), del 10 al 17, i l’Acte Oficial de Cloenda del Bicentenari el 16 d’agost, tots dos a Torí, ciutat on va néixer

Els Salesians en el món

Actualment 15.300 salesians, presents en 132 països, es dediquen a l’educació i evangelització, la promoció i la defensa dels drets de nens, nenes i joves. A més, compten amb la col·laboració de més de 100.000 seglars, entre educadors i animadors que ofereixen el seu suport i entrega a aquesta tasca.

A Espanya la presència dels salesians està organitzada en dues províncies religioses o inspectories, circumscripcions que agrupen les comunitats salesianes i les obres que aquestes dirigeixen i animen en un determinat territori.

La Inspectoria de Maria Auxiliadora, de la zona sud-est juntament amb Balears i Canàries, té la seu a Sevilla. Compta amb 58 comunitats, en què hi ha un total de 457 salesians. La xarxa inspectorial es compon de 61 centres escolars (29 amb Formació Professional), 58 centres juvenils, 112 plataformes socials i 52 parròquies.

La Inspectoria de San Jaime el Mayor, de la zona centre i nord-oest d’Espanya, té la seu a Madrid. En les seves 54 comunitats hi ha 618 salesians. La seva tasca s’estén a través de 35 escoles (21 amb Formació Professional), 46 centres juvenils, 43 plataformes socials i 47 parròquies.

D’aquesta manera es fa realitat el desig de Don Bosco que les comunitats salesianes siguin cases que acullen, escoles on s’aprèn, patis en què es juga i esglésies que evangelitzen.

També et pot interessar …