Les entitats salesianes demanen als agents socials el compromís per una ocupació juvenil digne

30 abril 2021

Per Salesians Comunicació

Davant l’1 de maig, Dia Internacional del Treballador, els joves són avui més pessimistes pel que fa a la situació de l’ocupació que fa un any. La pandèmia ha fet efecte en un col·lectiu de per si ja desfavorit.

Segons el Sondeig COVID-19 dut a terme per l’INJUVE el juny de 2020, gairebé 4 de cada 10 joves aturats creu poc o gens probable trobar feina en el proper any mentre que un 66% considera que, després de la pandèmia, les seves oportunitats laborals i econòmiques seran pitjors que les de generacions precedents. El recent informe ‘L’impacte generacional del ‘coronavirus’, basat en una enquesta duta a terme per l’agència demoscòpica 40dB, mostra que el 60% de les persones joves entre 16 i 23 anys han vist reduït el seu salari com a conseqüència del coronavirus (enfront del 51% de la població general) i el 44,7% ha vist reduïda la seva jornada laboral (davant el 36,8% de la població general).

En aquest últim any, el percentatge d’ocupabilitat ha baixat en termes generals en un 20 per cent. Segons dades de la Xarxa de Cambres de Comerç, la desocupació juvenil frega el 40%. I una dada important que empreses, institucions educatives i governs haurien de tenir en compte és que el 63% de les empreses no troben joves formats per als llocs de treball que necessiten cobrir.

Molt més preparats que els seus pares, però amb la perspectiva de llocs de treball menys dignes. Així es desprén de l’informe Fedea, publicat el passat 20 d’abril, en el qual s’adverteix que els empleats de menor edat cobren avui salaris molt inferiors als que es pagaven el 1980.

Si demanem opinió als joves sobre la seva visió de l’ocupació, les respostes es mouen entre el molt negatiu i la implicació pròpia perquè la situació canviï: «És precari i llasta projectes de vida de moltes persones»; «És un repte complicat, vivim un moment exigent»; «Un temps frustrant però els joves tenim l’obligació de ser constants i no rendir-nos»; «És un temps d’incertesa constant».

Iniciatives per l’ocupació juvenil de les entitats salesianes

Les entitats salesianes (col·legis, plataformes socials, centres juvenils) treballen per preparar els joves perquè puguin optar a feines dignes i col·laboren amb les administracions públiques i empreses perquè aquesta ocupació digna sigui real. «Llocs de treball que construeixin vides», com afirma la Coordinadora de Plataformes Socials Salesianes (CPSS) amb motiu del Dia del Treballador.

Els 52 Centres de Formació Professional de Salesians i Salesianes, amb prop de 15.000 alumnes i 1.200 educadors, tenen, des de fa anys, agències de col·locació, borses de treball i serveis d’orientació per ajudar els joves a trobar feina. Tenen un paper molt important les relacions amb empreses i la implicació dels centres salesians en la formació de treballadors, els cursos per a empreses i la relació amb el teixit industrial de l’entorn. I s’han posat en marxa iniciatives originals per situar els joves en nínxols de mercat preferents, com és el cas del  projecte per despertar vocacions STEM de Salesians Zaragoza; o les Jornades Talent i Futur Professional, que apropen les empreses al Centre Formatiu; o el Premi Nacional Don Bosco, que obre als joves participants la finestra perquè els coneguin les empreses; o al projecte ‘Somos FP Dual’, innovadora iniciativa impulsada per la Xarxa de Cambres de Comerç. 

Per la seva banda, les Plataformes Socials Salesianes gestionen 131 projectes d’inserció social i laboral en els que s’acompanya més de 33.000 persones gràcies a gairebé 600 treballadors i 100 persones voluntàries. Per aquest 1r de maig, aquestes entitats han llançat la campanya ‘Experiències sense feina decent’ per convidar a reflexionar sobre les situacions quotidianes que viuen actualment al nostre país prop d’11 milions de persones en risc de pobresa i/o exclusió social, bé per estar aturades o per tenir una feina precària. Molts dels programes que desenvolupen incideixen sobre la millora de l’ocupabilitat, especialment de joves, dones i migrants, com cursos de formació per a l’ocupació i orientació laboral, programes de mentoring, primera experiència professional, acompanyament i intermediació laboral, etc.

També des dels Centres Juvenils (99 a tot Espanya amb uns 36.000 joves i 4.350 animadors) es treballa per millorar l’ocupabilitat juvenil. Així, la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco és membre fundador, juntament amb Didania i el Moviment Scouts-ASDE, de l’asociació RECONOCE, que consisteix a certificar les competències adquirides a través del voluntariat i que a l’hora de buscar feina s’incrementen en un 9% la possibilitat d’aconseguir-la per als joves. També aquests dies es posarà en marxa la campanya «El nostre futur laboral és un meme» per denunciar la situació laboral que viu avui la joventut, sensibilitzar la societat i organismes públics en la necessitat de millorar la situació laboral del jovent, promoure la participació juvenil i generar espais d’empoderament de la joventut, entre d’altres iniciatives.

Des del seu compromís diari en la formació i educació dels joves, perquè puguin inserir-se de manera activa en la societat, les entitats salesianes demanen als agents socials adoptar polítiques i compromisos a favor d’ocupacions dignes, sostenibles i inclusives, que permetin a les persones desenvolupar un model de vida digna i participar en la construcció de la societat.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...