La prevenció d’addiccions, una prioritat per als educadors salesians

21 abril 2021

L’educació per a la prevenció és l’eina provada per dotar les persones joves d’informació i criteri a l’hora d’enfrontar-se a factors de risc en les addiccions. la Fundació Ángel Tomás- FISAT ha desenvolupat el Programa de prevenció d’adiccions #NOFILTER, subvencionat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la convocatòria de l’IRPF.

#NOFILTER vol ensenyar al món que hi ha darrere de les addiccions, centrant tot el seu potencial en les etapes de transició que viuen les persones joves i focalitzant-se en les addiccions actuals més importants i que segueixen en augment: videojocs, mòbil, xarxes socials, internet i cases de joc. Tot això mitjançant la modalitat on-line, educant al mateix temps en un ús adequat de les tecnologies.

El programa està dirigit a joves dels projectes de FISAT i de tots els centres juvenils que formen part de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu és oferir un programa impartit per una persona tècnica en prevenció que els generi l’oportunitat de seguir creixent com a projecte, ajudant a les persones més vulnerables.

«Vivim en una societat que aplica sistemàticament filtres a la realitat per amagar, evitar o ocultar la veritat subjacent a determinades situacions que es presenten com idíl·liques», explica Maria Morató, una de les tècniques que ha desenvolupat el programa. «Un dels àmbits en què s’apliquen aquests filtres és en l’àrea de les addiccions. Es presenta la faceta «divertida» i «positiva» de determinades substàncies i conductes addictives a través de la publicitat i el feedback entre iguals, obviant o desconeixent els efectes nocius i les conseqüències que es deriven del desenvolupament d’una addicció. #NOFILTER pretén retirar la bena dels ulls dels/les joves oferint-los informació a través de la reflexió i la participació activa».

Gràcies a aquesta formació es preveu augmentar els factors de protecció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat per oferir-los alternatives i orientar les seves vides cap a un futur sense addiccions.

#NOFILTER ha estat concebut en modalitat on-line, adaptant-se a la situació de pandèmia actual per seguir treballant en la prevenció però sense deixar de protegir els i les joves a qui està adreçat. La metodologia permetrà, a més, crear un treball en xarxa amb els diferents agents educatius implicats.

#NOFILTER consta de tres dossiers que pretenen abastar els aspectes més rellevants per a la prevenció d’addiccions juntament amb diferents sessions pràctiques i activitats per realitzar amb les persones destinatàries. El primer dossier se centra a oferir informació objectiva sobre les addiccions, mentre que el segon i tercer dossier reforcen i treballen factors de protecció: habilitats personals i habilitats socials. Finalment, es realitzarà un curs on-line a la plataforma Moodle per complementar la formació teoricopràctica dels treballadors i treballadores.

Amb aquest nou programa, FISAT reforça les seves accions en matèria de prevenció de les addiccions, especialment dirigit a les persones joves i amb l’accent posat en el joc i en les noves tecnologies. Mitjançant el programa Grup Martes, l’entitat desenvolupa accions de prevenció i suport de les addiccions. Realitza acompanyament a través dels habitatges de suport a la inserció sociolaboral i intervenció directa amb persones privades de llibertat.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...