La necessitat de construir pau i desenvolupament a Etiòpia

15 julio 2021

Les últimes notícies que arriben de la situació al nord d’Etiòpia no són molt esperançadores. El conflicte armat, que continua des del passat mes de novembre, té al sistema de salut gairebé col·lapsat. La gent mor a casa seva, i les dones donen a llum sense assistència mèdica.

L’accés als aliments disponibles és reduït, el que està provocant, cada dia, un augment de la malnutrició de la població. No és millor la situació de l’agricultura, ja que, a causa de la guerra no s’estan treballant els cultius, el que tindrà unes conseqüències desastroses.

El clima de violència al Tigray ha tingut com a conseqüència assassinats massius, més d’1 milió de població desplaçada segons l’OIM, abusos a dones, nens i nenes, el recent assassinat de tres membres de metges sense fronteres a la regió, etc.

L’absència de comunicació agreuja la situació, tant per a la distribució dels ajuts com per donar a conèixer al món el que està succeint. «Tota la regió s’ha quedat sense electricitat, sense accés a Internet, sense subministrament d’aigua durant tres mesos», explica el salesià Lijo Vadakkan.

Però davant de tanta injustícia es manté el compromís dels qui treballen per la pau, la tolerància i que creuen que un país en pau és possible. Els Salesians i les Salesianes formen part d’aquest grup que creu en l’entesa i el diàleg per sortir de la situació de violència, i que està al costat de les persones més desfavorides.

Segons explica el salesià Alfred Roca, present a Etiòpia des de fa més de 30 anys, en els últims mesos els salesians han atès a desenes de milers de persones, portant els aliments de casa en casa per evitar les aglomeracions i garantir que arribin a les persones que més ho necessiten.

A la ciutat d’Adwa els salesians treballen amb les Filles de Maria Auxiliadora i amb les Missioneres de la Caritat per atendre més de 100.000 persones, la major part dones i ancians que provenen de poblats allunyats.

Els salesians han obert les seves cases per prestar assistència als que fugen de la guerra. A la zona de Tigray hi ha 20 salesians, en els centres de Makallé, Adwa i Adigrat. «Som aquí per atendre a tantes persones: en aquests moments difícils, estem amb la gent ajudant i consolant als més necessitats de suport», ha escrit el P. Hailemariam Mdhin Tesfay.

La tasca de Bosco Global a Etiòpia

L’ONGD Bosco Global segueix col·laborant amb l’oficina de desenvolupament dels Salesians a Etiòpia perquè disposin de recursos per cobrir les necessitats bàsiques en les zones més afectades.

D’altra banda, a la ciutat de Zway, fora de la zona de conflicte, l’ONGD salesiana continua desenvolupant un projecte al costat dels Salesians amb l’objectiu de millorar l’educació i la formació de dones en situació d’exclusió social. Elles participen en tallers de confecció de teixits en telers, cuina, rebosteria, fleca, motllures de guix, mobles de bambú, cistelleria i agricultura urbana, amb l’objectiu de poder tenir una bona inserció sociolaboral.

A Addis Abeba, la capital del país, Bosco Global dóna suport al Centre Juvenil Don Bosco, que atén a nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat. Se’ls atén la seva alimentació, salut, i se’ls forma i acompanya perquè puguin tenir un futur amb oportunitats.

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...