La Família Salesiana celebra la festa de Don Bosco moguda per l’esperança

27 enero 2021

Per Salesians Comunicació.

La Família Salesiana a Espanya celebrarà diumenge vinent, 31 de gener, la festa del seu fundador, Sant Joan Bosco (Torí, 1815-1888), declarat «pare i mestre de la joventut» pel Papa Joan Pau II. Serà una celebració atípica, amb un nombre d’activitats festives menor a les d’ocasions anteriors i condicionades per les mesures preventives per contenir l’expansió del coronavirus. La crisi desencadenada per la pandèmia ha obligat a totes les iniciatives salesianes a adaptar la seva tasca en favor de la joventut.

Els Salesians (SDB) i les Salesianes (FMA) compten a Espanya amb més de 740 obres i projectes, on reben formació acadèmica i espiritual al voltant de 238.000 persones, majoritàriament infants i joves, amb la col·laboració de més de 17.000 educadors.

Ensenyament reglat

La xarxa de col·legis de les dues congregacions és una de les més extenses del país. 92.700 alumnes van a les 137 escoles salesianes, on hi treballen 6.500 professors. Els centres uneixen el tracte proper característic del carisma salesià amb la innovació pedagògica perquè l’alumnat pugui adquirir les competències necessàries per al seu futur.

La Formació Professional continua sent el vaixell insígnia de la tasca educativa salesiana. Al voltant de 16.400 alumnes aprenen un ofici en 62 centres d’FP, que compten amb 1.350 docents. Els Salesians a Espanya estan participant en projectes internacionals de formació i mobilitat. Un d’ells és el Projecte DB Wave, amb el qual els Salesians a Europa pretenen donar una resposta educativa per a l’augment de l’ocupabilitat i la inclusió social dels joves a través de la Formació Professional. El projecte tindrà un impacte a llarg termini en uns 60.000 alumnes i 7.000 professors de FP de la Unió Europea gràcies a el foment de la qualitat i la inclusió. Una altra iniciativa amb participació espanyola és el Projecte SAAM, l’objectiu principal és contribuir a la modernització de la FP en 17 països africans.

Acció social i temps de lleure

Les plataformes socials desenvolupen més de 400 projectes sociolaborals dels que es beneficien més de 55.000 persones, majoritàriament infants, adolescents i joves. 2.600 educadors fan possible aquesta tasca. Aquestes entitats compten amb projectes d’acollida d’immigrants i refugiats, formació professional, inserció sociolaboral, ajuda a la dona o atenció a persones privades de llibertat, entre d’altres. L’actual crisi ha augmentat la demanda d’aquests serveis, al temps que minven les ajudes econòmiques al tercer sector.

 

Més de 42.000 infants, adolescents i joves troben en els 139 centres juvenils dels Salesians i les Salesianes espais per a l’oci i la formació en valors. Més de 5.000 animadors ofereixen el seu temps lliure per contribuir amb els seus talents al desenvolupament dels destinataris dels centres juvenils. Per això, aquestes entitats salesianes han impulsat la Xarxa Reconoce, que treballa pel reconeixement de les competències dels que realitzen tasques de voluntariat. A més, les federacions de centres juvenils salesians estan promovent la participació de la infància i la joventut en la vida pública.

Les 58 parròquies dels Salesians a Espanya atenen material i espiritualment a 48.500 persones, gràcies al compromís de 3.000 col·laboradors. La tasca assistencial s’ha reforçat en els últims mesos, en col·laboració amb entitats com Càritas. Un dels propòsits pastorals és incentivar cada vegada més la participació dels joves en la vida parroquial.

Salesians i Salesianes coordinen la seva tasca educativo-pastoral a través d’entitats a nivell nacional: Escoles Salesianes, la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes i la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco. Entitats que, al seu torn, participen en instàncies civils o religioses aportant la peculiaritat del seu carisma.

Entre altres iniciatives, cal destacar els centres universitaris CES Don Bosco (Madrid), de Salesianes i Salesians, i l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (Barcelona); dues editorials (Editorial CCS i Edebé); 10 escoles de temps de lleure; 8 residències i internats; 5 ONGD (Jóvenes y Desarrollo, Bosco Global, Madreselva, VIDES i VidesSur); 2 impremtes; 9 llibreries; i 3 revistes (Boletín Salesiano, Misión Joven i Catequistas).

Crisi del coronavirus

Totes les iniciatives dels Salesians i les Salesianes a Espanya han hagut d’adaptar-se a la situació desencadenada per la pandèmia del coronavirus. S’han reforçat les mesures preventives de contagi amb l’ampliació d’espais, la reducció de grups, la limitació d’aforaments, la ventilació i la desinfecció de zones d’ús comú, l’ús de gel hidroalcohòlic i de la mascareta, etc. L’ús de les noves tecnologies ha resultat fonamental per seguir acompanyant infants, adolescents i joves. No obstant això, també s’ha fet necessari recórrer a la creativitat per salvar la bretxa digital. En definitiva, l’esforç de tants educadors, animadors, salesians i personal d’administració i serveis ha permès seguir endavant amb la missió de Don Bosco enmig d’una situació extraordinària.

La Família Salesiana a Espanya

La Família Salesiana a Espanya està representada per 11 grups: 868 Salesians, 593 Salesianes, 1.800 Salesians Cooperadors, 5.800 Antics Alumnes, 1.200 Ex alumnes de les FMA, 50.500 membres de l’Associació de Maria Auxiliadora, 5 Filles dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria, 38 Voluntàries de Don Bosco, 28 Dames Salesianes, 1 Voluntari amb Don Bosco, i 554 matrimonis i 27 vidus i vídues de Llars Don Bosco.

Esdeveniments més destacats el 2021

Aquest any, les Salesianes celebraran el seu Capítol General, l’assemblea més important de l’Institut, que es va ajornar per la pandèmia. El 24 Capítol General de les Salesianes, presidit per la Mare General, Sor Yvonne Reungoat, i el seu Consell General, arrencarà segons el previst el 31 de maig. El tema serà ‘ «Feu el que Ell us digui» (Jn 2, 5). Comunitats generatives de vida al cor del món contemporani ‘.

El 2021 també es commemorarà el centenari de la mort de Don Paolo Albera (1844-1921), que va ser Rector Major dels Salesians i segon successor de Don Bosco des de 1910 i fins a la seva defunció el 1921.

 

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...