L'equip ampli de Pastoral Juvenil del sud es reuneix a Sevilla

9 octubre 2014

L’equip ampli de Pastoral Juvenil de la Inspectoria Maria Auxiliadora per a Andalusia, Extremadura i Canàries es va reunir a Sevilla la tarda del 8 d’octubre convocats pel delegat Francisco José Pérez.
Després de la pregària inicial i la benvinguda, el Delegat Inspectorial va presentar les funcions del coordinador de zona i de l’equip ampli, nocions que van néixer de les reunions prèvies a les comissions de treball de la unificació.
 
La constitució de l’equip de treball compta amb representants dels ambients de la Inspectoria, entre els quals van assistir-hi José Miguel Núñez, responsable de l’Animació Vocacional i IEF, Juan Villarejo, coordinador d’Escoles, Javier López Luna, responsable de la Secretaria de Pastoral, Rafael María Heredia, coordinador OO. CJ, Paco Alegría, Coord. de Parròquies, Marco Vázquez, responsable d’esport educatiu, Ignacio Vázquez, representant dels Projectes Socials, Luis Fernando Medina, director de l’ONG, José Casado, representant de la Federació "El Patio", Rocío del Valle, responsable de l’Escola Don Bosco i CEC, i Carlos Martín, responsable de Comunicació Social.
 
En properes trobades hi seran presents Alejandro Guevara, Delegat Inspectorial de zona, Jorge Juan Reyes, representant dels coordinadors de pastoral, Rafa Sánchez, responsable d’Art i Evangelització i Sofia Velasco, representant del MJS.
 
A la reunió es va presentar l’objectiu general de pastoral per al 2014/15 que recull la idea de "Viure la celebració del Bicentenari com una oportunitat de revitalitzar la Pastoral Juvenil de la nostra inspectoria", al costat de les línies de treball de l’equip que es van resumir en tres punts:
 
1. Conèixer millor el treball pastoral que s’està fent des de les zones actualment.
2. Fer una proposta de metodologia de planificació del POI i del PEPSI de cara al Capítol Inspectorial 2016.
3. Reflexionar sobre les prioritats pastorals de la Inspectoria.
 
Posteriorment es va passar a la presentació de les propostes de treball per ambients en què van prendre la paraula els diferents representants.
 
Luis Fernando Medina, va presentar "Espais de pau", campanya solidària en comú per a totes les cases per a la captació de recursos a la República Centreafricana i va presentar el treball d’unificació de la gestió i desenvolupament de projectes dut a terme per Vols i Solidaridad Don Bosco. També es va apostar per una proposta de voluntariat internacional de manera coordinada, amb la previsió per al mes de març d’una trobada conjunta.
 
A Parròquies, Paco Alegría va prendre com a punt de partida la situació dels diferents punts de la geografia inspectorial prenent els models de Parròquia com a centres de referència sacramental, combinat amb centres de vida. A més, va anunciar que s’està treballant en la vinculació de la Parròquia a les diòcesis amb un treball en comú.
 
Juan Villarejo, va comunicar l’avanç realitzat des d’escoles en la comunicació de les programacions de cada zona i en el treball sota la visió d’escoles. Rafael María va presentar el nou model associatiu amb un acord en línies generals, no només en l’àmbit jurídic, sinó la base d’un centre juvenil salesià que respongui a: On som? On volem anar? Quines tasques d’animació són necessàries a les cases?
 
Per la seva banda, Ignacio Vázquez va fer un balanç positiu del procés realitzat a nivell de plataformes socials valorant l’aposta per un coordinador general, en la persona del Conseller Inspectorial, José Luis Aguirre, que ha suposat un element d’unió.
 
Després de les comunicacions, José Miguel Núñez va presentar les línies generals del Projecte Savio d’animació Vocacional que busca donar un aire nou al treball que connecta la pastoral juvenil amb la formació dels salesians.
 
Aquesta proposta, treballada per l’equip de Pastoral Juvenil al Campello, està inspirada en el seminari de la Regió Europa Oest de  2009 aprofundint en la dimensió vocacional i connectat amb el quadre de referència. Beu del treball de D. Pascual Chávez, a l’inspiradora Estrena de 2011, i de l’Església evangèlica i misericordiosa que planteja el Papa Francesc.
 
Els objectius presentats a l’assemblea van ser:
 
– Vida consagrada: Impulsar processos personals i comunitaris que ajudin a la renovació de la vida consagrada, fent responsables a les pròpies comunitats locals.
 
– Treballar per instaurar una cultura vocacional a les cases dins dels processos evangelitzadors i d’educació en la fe.
 
– Pastoral evangelitzadora: Reforçar l’aposta per una pastoral juvenil amb clara orientació evangelitzadora en què es potencien processos de maduració i d’orientació vocacional.
 
– Constituir un equip que animi el projecte a tot el territori inspectorial i elabori un pla d’animació vocacional.
 
– Constituir algunes comunitats proposta que acullin joves en procés de discerniment vocacional i que ofereixin experiències significatives, entre les quals es troben els exemples de Sevilla i Elx.
 
Després d’aquest moment Francisco José P&eacu
te;rez va presentar l’estat de l’Itinerari d’Educació en la fe amb els treballs realitzats, a més de donar a conèixer el pla de formació d’animadors.
 
Finalment es van anunciar les primeres cinc funcions del Musical "Gracias Don Bosco!", previstes entre el 24 i el 31 de gener de 2015, i les principals dates per a les trobades a Andalusia, Extremadura i Canàries, insistint en la preparació dels trobades amb més profunditat a la formació.
 
Va destacar l’esborrany de les dates dels campaments d’estiu, juntament amb la Trobada del MJS d’agost 2015, el Congrés d’Escoles per a març, o la celebració del Fòrum d’Escoles de Temps Lliure.
Al final de la trobada, el delegat inspectorial expressava l’agraïment per sentir-se acompanyat en la tasca de l’animació de la Pastoral Juvenil al costat d’un equip que recolza, dóna suport, orienta i corregeix, per transmetre esperances i ganes de treballar en la construcció d’un sol projecte inspectorial.

També et pot interessar …