Les graduacions virtuals tanquen un curs atípic per a centenars d’alumnes que s’acomiaden del col·legi

22 junio 2020

“Una etapa que es tanca amb un esdeveniment històric. Sereu una generació diferent, sou ja una generació diferent: atrevits, enginyosos, … però sobretot valents, esteu fent vostre el lema de Don Bosco: ‘Endavant, sempre endavant’.

Així comença el vídeo de comiat que Salesians Zaragoza ha “regalat” als alumnes i a les alumnes de 2n de Batxillerat en el seu comiat de fi d’etapa en el col·legi. 

“On el cor et porti” apel·la directament a aquesta necessitat de ser a prop en la distància, que en el confinament s’ha aconseguit a través de les xarxes socials, les connexions online o els recursos compartits i dedicats de professors i professores al seu alumnat. Els canals de Youtube de les cases salesianes s’han nodrit de vídeos amb missatges, cançons interpretades,… la imaginació al poder quan del que es tracta és de connectar.

Ha arribat juny i en aquestes dates els teatres dels col·legis salesians, els patis… s’omplirien de celebracions per la graduació de milers d’alumnes i alumnes que finalitzen 2n de Batxillerat. Amb els seus millors gal·les haurien d’haver assistit a un acte preparat per a ells. I se’ls hauria d’haver acomiadat d’una etapa única en les seves vides amb reconeixement, amb afecte, amb un ‘fins aviat’, perquè ‘aquesta continuarà sent la vostra casa’.

 

Ha arribat juny i en aquestes dates els teatres dels col·legis salesians, els patis… s’omplirien de celebracions per la graduació de milers d’alumnes i alumnes que finalitzen 2n de Batxillerat. Amb els seus millors gal·les haurien d’haver assistit a un acte preparat per a ells. I se’ls hauria d’haver acomiadat d’una etapa única en les seves vides amb reconeixement, amb afecte, amb un ‘fins aviat’, perquè ‘aquesta continuarà sent la vostra casa’. 

 “El que us gradua no és el fet de tenir un dinar o un acte formal, és el segell, la petjada que aquesta casa salesiana ha deixat en cadascun de vosaltres, aquesta és la veritable graduació. Graduats en valors humans, per als quals sou creients, graduats en valors cristians i per a tots, sense excepció, graduats en estil salesià, aquest estil únic i inconfusible que aposta per la simpatia, la familiaritat, la proximitat  que ha deixat en cadascun de vosaltres”. Amb aquestes paraules infonen ànim als seus alumnes des de Jerez Lora Tamayo en el seu vídeo de comiat, en el qual han participat professores i professors. https://youtu.be/nh0uwqfcleu

En L’Almunia, la graduació hauria d’haver-se celebrat el 22 de maig, sempre el divendres més pròxim a Maria Auxiliadora. Però les insígnies de Don Bosco i les orles quedaran guardades a l’espera de poder ser lliurades als seus mereixedors amos. Uns Bon dia recollien, el matí d’abans a la no graduació, l’experiència de l’alumnat en el seu pas pel col·legi: proximitat, ambient de família, són les sensacions més repetides. “Aprenentatge”, amb aquesta paraula definia una de les alumnes aquesta etapa en el col·legi Laviaga-Castillo. “Pels coneixements i valors que he après durant aquests sis anys i que m’acompanyaran durant tota la vida”. 

A Algesires, el 24 d’abril era la data assenyalada per a l’eucaristia d’Acció de Gràcies i celebrar la clausura del curs d’agraïment, en el qual es posa l’accent en la lliçó de vida que ha portat el confinament: “Heu atresorat en aquests tres últims mesos de curs els millors ensenyaments. Molts de vosaltres heu demostrat que sou forts, capaços d’enfrontar-vos a qualsevol dificultat i sobretot capacitat d’adaptació. Vosaltres sou els que enguany ens heu donat durant tot aquest temps aquesta lliçó magistral”

Alguns col·legis de la Inspectoria Maria Auxiliadorahan decidit ajornar fins a setembre l’acte de graduació, a costa de les situació sanitària. Però molts altres col·legis i cases salesianes han optat per celebrar virtualment aquests comiats. Han elaborat vídeos que entremesclen imatges de les cases, aules, patis, parròquies que formaran part de la memòria col·lectiva de cada generació d’alumnes i que guardaran en la seva memòria.

Racons que es barregen amb fotos del seu pas pel col·legi, alguns dos anys, altres sis… uns altres tota la seva vida. I sobretot, recullen les paraules de comiat, ànim i reflexió dels qui els han acompanyat durant aquest camí. Paraules que haurien d’haver-se dit des d’una sala d’actes però que les circumstàncies han obligat a canviar de canal. “Sempre és bo tirar la vista enrere i veure què us emporteu”, diu el salesià Fernando Navarro, director de la casa de Sant Joan Bosco València. Un missatge que serveix d’invitació a tots els alumnes que aquest curs que s’acomiaden, siguin del col·legi salesià que siguin. 

“Trobeu els motius per a donar les gràcies de tots aquests moments que heu compartit i viscut en aquesta casa.  Per què persones dónes les gràcies després d’aquests anys, per què experiències, quins moments són per al record, per a guardar en el cor. Companys, professors, animadors,… tots aquells que han fet realitat la vostra experiència en aquesta casa salesiana han volgut ser una mostra d’amor. Un amor que ha volgut treure de vosaltres el millor que teniu, el millor que sou.  I això és el que hem intentat, que puguis sortir d’aquesta casa amb les eines necessàries per a tirar endavant, amb un personalitat que et permeti treure de tu allò que ets i poder transformar on et trobis, en el petit cercle on vives, en un món millor. Aquest serà el nostre orgull”. 

Comiats en 4t ESO i FP

També s’acomiaden milers d’alumnes i alumnes de cicles formatius i 4t ESO. Igual que en Batxillerat els vídeos són recurrents i quedaran per al record.

“Un camí inoblidable” com relata el vídeo dels alumnes de Salesians Villena. 10 minuts d’imatges per a condensar una part fonamental en les seves vides.. El missatge és d’agraïment però també inevitable la nostàlgia per tot el que s’han perdut en els últims mesos. 

Ni la COVID-19 ha aconseguit paralitzar l’entusiasme de professors i alumnes que avui s’acomiaden d’una etapa a través de vídeos i missatges en xarxes socials. a l’espera d’un nou moment en el qual tornar a trobar-se, que aquests vídeos, bon dia i missatges els acompanyin en la seva nova etapa.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...