GarageLabs amb valors salesians perquè l’alumnat transformi els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal

28 mayo 2021

 

GarageLabs és una iniciativa de la Fundació Orange i la Fundación Empieza Por Educar que neix amb l’objectiu de proporcionar als centres educatius de FP Bàsica, Escoles de Segona Oportunitat, Associacions i Fundacions Educatives, la formació i l’equipament necessari perquè puguin desenvolupar, a través de l’entorn Fab Lab i el moviment maker, una proposta per als seus alumnes que transformin els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal.

Gràcies a una metodologia que busca potenciar l’aprenentatge de manera diferent i significativa i persegueix, així mateix, disminuir l’absentisme escolar dels joves que cursen aquests estudis van ser 42 els projectes educatius amb propostes variades, innovadores i de gran qualitat educativa que es van presentar a la 3a convocatòria. Per això, un jurat expert va seleccionar a les noves entitats que disposaran d’un GarageLab en el seu centre i, entre elles, es trobaven Salesians La Cuesta i la Fundació Don Bosco.

El programa GarageLab es va ampliar d’aquesta manera fins arribar a 22 centres educatius a la xarxa actual d’entitats que compten ja amb un GarageLab. Les dues últimes incorporacions s’uneixen a altres centres com el Col·legi Salesians Atocha, Salesians Carabanchel o la Federació Pinardi, que ja es trobaven en el projecte.

El primer GarageLabs a Canàries

Com a mostra del procés es pot veure el treball desenvolupat a Salesians La Cuesta. La resolució es donava a conèixer el passat mes de juliol i ha estat en el matí del 28 de maig quan el resultat s’ha presentat en societat. La casa salesiana de La Cuesta va rebre una dotació econòmica i en espècie per a la construcció del GarageLabs valorada en 20.000 euros, formació per al professorat i l’alumnat especialitzat en innovació i fabricació digital i en metodologies educatives a través de la plataforma de formació en línia de la Fundació Orange i sessions d’assessoria, orientació i seguiment.

 

«Al llarg d’aquest curs hem transformat l’espai, l’hem dotat de maquinària que ens permet desenvolupar projectes de fabricació digital i hem creat un espai marker codisenyat amb els joves de Formació Professional Bàsica. L’objectiu de futur és que l’espai i l’experiència metodològica que estem desenvolupant amb joves que han fracassat en el sistema escolar sigui referent per al treball que desenvolupen a les FPB d’altres centres i que estigui al servei no només dels joves d’aquesta casa, si no dels joves de la zona que estant en situació de risc d’exclusió, podent trobar en la creació i fabricació digital una motivació», comparteixen des del centre salesià.

 

El projecte GarageLabs contempla la transformació total del procés educatiu, començant per les pròpies aules, que es desenvolupen i equipen amb tecnologies i eines de fabricació digital. Això es complementa amb una metodologia transformadora del procés educatiu que fomenta un ensenyament i aprenentatges diferents i significatius, buscant en últim terme el creixement personal de l’alumnat.

El projecte és un pas important per a la Formació Professional Bàsica, per a la casa salesiana i per al barri gràcies a que l’entorn Fab Lab i el moviment ‘maker’ ha aconseguit reduir la taxa d’abandonament escolar a més d’un 12% entre els seus participants , així com la possibilitat de transferència de coneixements i transformació social a La Cuesta.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...