‘Gambito de dama’ des dels taulers de Salesians Úbeda

20 noviembre 2020

Pr Salesians Úbeda

Al llarg de la història, els jocs i els esports han ajudat a la humanitat a sobreviure en temps de crisi al reduir les ansietats i millorar la salut mental. En temps de coronavirus, els escacs han demostrat notable resistència, adaptant-se fàcilment i amb gran poder de convocatòria.

El 1988, la Federació Internacional d’Escacs va instaurar el 19 de novembre com a Dia Mundial dels Escacs, en homenatge al campió del món José Raúl Capablanca. També coincideix aquesta celebració amb el llançament de la minisèrie ‘Gambito de dama’ a Netflix.

«Amb aquest motiu, dins el programa AuladJaque, per celebrar aquest dia, donades les circumstàncies actuals, hem readaptat el nostre tradicional Torneig d’Escacs Don Bosco, que celebra la seva IV edició, a un entorn més segur, disputant-se de forma on-line durant aquesta setmana a través de plataformes en línia «, comparteixen des del centre salesià.

Per a això es va crear un grup a Google Classroom, on diàriament es pugen els enfrontaments i classificacions. «L’acollida, tant d’alumnes (primària i secundària), professorat i personal de centre, ha estat fantàstica, amb més de 192 jugadors inscrits», afegeixen.

Per a això s’han adaptat activitats per a totes les edats. «Els més petits, els nostres alumnes de 3 anys, també han celebrat aquest dia gaudit de valent, escoltant un conte sobre el fantàstic món dels escacs. Els grandets de l’etapa, 4 i 5 anys, ho han celebrat en gran. Han realitzat unes magnífiques titelles de dit i han demostrat la seva habilitat en el joc interactiu d’escacs instal·lat a les pantalles tàctils (Clevertouch) de l’aula «, expliquen.

 

Beneficis de l’escac educatiu

Nombrosos estudis avalen els beneficis de la seva vessant educativa, relacionant-lo amb el desenvolupament de les funcions executives, així com amb un augment de l’autocontrol i de la memòria de treball. Els beneficis cognitius es barregen amb beneficis socioemocionals i amb canvis positius en la conducta.

També et pot interessar …