#EsglésiapelTreballDecent

7 octubre 2021

Per Església pel Treball Decent

Les Plataformes Socials de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora se sumen a les reivindicacions de l’Església pel treball decent i ho comparteixen en el següent Manifest.

Manifest de la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD). Jornada Mundial pel Treball Decent. 7 d’octubre 2021. (pdf)

Per setè any consecutiu, les organitzacions que integrem la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) celebrem i reivindiquem el treball com a dret i mitjà per desenvolupar-nos, créixer i realitzar-nos com a persones en aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent.

El 9 de maig de 2021 es va posar fi a l’estat d’alarma establert a Espanya el 14 de març de 2020 causa de la COVID-19. En plena pandèmia hem estat testimonis i fins i tot sofert (en primera persona o a través de familiars, amistats, etc.) la precarietat en el món de la feina: personal de neteja i sanitari sense equips de protecció individual; les condicions laborals i falta de mesures de prevenció en riscos per a la salut de les treballadores de la llar; persones teletreballant sense disposar de mitjans tecnològics i dispositius per part de l’empresa; treballadors i treballadores que, tot i estar en ERTO s’han vist obligats a teletreballar des de casa; hores extres realitzades, a més d’altres precarietats laborals (hostaleria, economia submergida, falsos autònoms, contractes en pràctiques, etc.) que precisament per aquesta precarització no han pogut accedir a ERTO o a qualsevol tipus d’escut social. D’altra banda, si parlem d’accés a la feina, el model de relacions laborals actual no assegura accedir a una feina decent que permeti atendre necessitats bàsiques com arribar a final de mes, conciliar la vida laboral i familiar, l’accés a l’habitatge, la seguretat i salut laboral, la participació social, etc; fet que afecta especialment a joves i dones, víctimes d’una de les majors taxes d’atur, treballs pitjor remunerats i elevada rotació, entre d’altres.

«Al ser joves s’arriba a la conclusió que ens podem conformar amb qualsevol cosa/condició per tal de poder guanyar experiència. Amb això em refereixo a treballar hores extres o realitzar tancaments amb molta més freqüència de l’acordada »(Rita, 20 anys).

«El que més frustra i et fa sentir inseguretat és que et demanin experiència però no et donin la possibilitat d’aconseguir aquesta experiència, refusan-te des del principi per ser jove». (Carme, 23 anys).

La nova «normalitat» no pot ser la precarietat que venim patint des d’abans de la pandèmia. El treball és expressió d’amor, d’entrega, la nostra contribució singular i única a la construcció d’una societat més justa i igualitària, sense explotació ni opressió de cap tipus; és la nostra aposta per crear comunitat, per aconseguir que estigui a l’alçada de la persona i la seva dignitat. Avui dia, persisteixen en el funcionament de la societat moltes formes d’injustícia al món, alimentades per un model econòmic basat en el benefici, que no dubta a explotar i descartar la persona; davant d’aquestes situacions ens cal desenvolupar una moral col·lectiva en la qual defensar el treball com a expressió de la dignitat humana enfront de l’individualisme i comoditat; mitjans i eines per conèixer els nostres drets laborals. Per això, en aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent, des de ETD reivindiquem:

  • Que l’Estat posi totes les eines i mitjans humans necessaris per assegurar el compliment de la normativa sobre les condicions de treball i prevenció de riscos laborals. Posant l’accent en les condicions infrahumanes en les que segueixen vivint moltes persones treballadores temporeres en assentaments de zones hortofructícoles.
  • Assegurar una ocupació de qualitat en els sectors privat i públic; disminuint la contractació temporal i parcial i impulsant la contractació indefinida i la jornada completa.
  • Mesures d’orientació i formació, no només per a persones desocupades, sinó accessibles a totes les persones treballadores, especialment per a aquelles que pateixen subocupació i precarietat en l’ocupació.
  • La pujada del Salari Mínim, perquè s’ajusti a les necessitats vitals de la societat actual, i que famílies sense ingressos tinguin una defensa real i la possibilitat de tirar endavant; amb especial atenció als possibles perceptors de la IMV que no poden accedir a aquesta cobertura a causa de les traves administratives.
  • Modificar el Reglament d’Estrangeria per evitar la caiguda en situació d’irregularitat sobrevinguda de les persones migrants.

«En una societat realment desenvolupada el treball és una dimensió irrenunciable de la vida social, ja que no només és una manera de guanyar-se el pa, sinó també una via per al creixement personal, per establir relacions sanes, per expressar-se a si mateix, per compartir dons, per sentir-se corresponsable en el perfeccionament del món, i en definitiva per viure com a poble «. (Fratelli tutti 162) Com moviments d’Església treballem en equip per tal de visibilitzar el dret de la feina decent; que sigui una realitat en la vida de les persones i respecti la nostra casa comuna. Us animem a participar en els actes reivindicatius i de celebració en totes les places i parròquies de les diòcesis, en la seva organització i difusió.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...