Entrenar per l’Esperança: el repte nascut de les XXXIX Jornades d’Espiritualitat de la Família Salesiana

18 enero 2021

Per Marian Serrano.

Amb una gran participació, prop de 8.000 persones de tot el món, van participar-hi del 15 al 17 de gener. D’una manera innovadora, van aportar llum sobre el missatge de l’Estrena 2021. La trobada va poder dur-se a terme gràcies a un gran esforç d’organització i comunicació, amb oficines a tot el món (Roma, Lisboa, Madrid, Brasília, Chennai, Quito Vietnam Timor Oriental) i una traducció simultània en més d’una dotzena d’idiomes.

El 15 de gener, Àsia Oriental i Oceania començaven els seus treballs en grup a les 9:30 del matí (hora italiana) i posteriorment es van unir a l’inici de les activitats comunes: oració i presentació de l’Estrena a càrrec del Rector Major, don Ángel Fernández Artime.

Amb el seu discurs de presentació, el Rector Major va il·lustrar en detall la invitació que ell mateix va formular a tota la Família Salesiana per a aquest 2021, «davant una realitat global que ens desafia i que no podem ignorar«.

Una idea: cal entrenar-se per l’esperança. El mateix Rector Major va presentar les 7 propostes que desenvolupa a l’Estrena 2021:«Moguts per l’esperança: “Jo faig que tot sigui nou” (*Ap 21,5)»

El matí es completava amb la ponència de Mons. Derio Olivero, bisbe de Pinerolo, convidat a oferir la seva lectura -sota la llum de l’esperança- en el temps que tota la humanitat està vivint.

Sota la llum de l’esperança amb un llenguatge de veritat, de possibilitat, per a suscitar la fe; amb un llenguatge de bellesa, perquè només la bellesa mou el desig; sent significatius i amb un estil de gratuïtat, vivint el concret i la quotidianitat: «si l’església es posa com a regal per al món, serà sal per als homes i generarà esperança», afirmava.

Preparant l’entrenament

El grup d’Espanya es va donar cita a les 6 de la tarda. Animats per Eusebio Martínez, delegat nacional per a la Família Salesiana i Josean Hernández, delegat de Família Salesiana de Salesians Santiago el Mayor. Els 170 participants van tenir l’oportunitat de visitar la Casa Museu de Don Bosco, escoltar les experiències d’esperança de joves de tot el món i reunir-se en grups per reflexionar i proposar el decàleg de la Família Salesiana per donar forma a l’estratègia que permeti, com deia el Rector Major és la seva intervenció: entrenar l’esperança.

Va finalitzar el dia amb una pregària preparada per Luis Fernando Álvarez, delegat de Família Salesiana de l’inspectoria Salesians Maria Auxiliadora. I amb les Bones Nits de la inspectora de les Filles de Maria Auxiliadora, Rosario García, qui va posar com a exemple de jove d’esperança a Laura Vicuña.

La Veu dels Grups de la Família Salesiana al món

Dissabte 16 va continuar el treball comú en els canals indicats anteriorment i a partir de les 13 hores es va transmetre en directe «La veu dels Grups de la Família Salesiana al món». «Ens centrarem sobretot en compartir els testimonis d’esperança viscuts a la Família Salesiana: escoltarem com membres de diferents grups i països han portat esperança en temps de pandèmia, ens parlaran, a través de vídeos, joves plens d’empenta des de tot el món, i recordarem als testimonis creïbles d’esperança en temps difícils «va dir el delegat Central del Rector Major per a la Família Salesiana, Joan Lluís Playà.

Paral·lelament als treballs comuns, es van realitzar els dividits per idiomes, que van ser gestionats pels diferents centres de coordinació.

El programa dominical va ser el mateix per a tothom, amb la missa de cloenda presidida pel Rector Major a les 12.30 hores d’Itàlia.

Des de la primera edició de la Setmana d’Espiritualitat de la Família Salesiana és la primera vegada en la història que tantes persones poden participar en l’esdeveniment. Aquest és ja un primer testimoni d’aquesta esperança que la Família Salesiana es prepara per aprofundir i celebrar. En una època de crisi i pandèmia, els membres de la Família de Don Bosco aconsegueixen apropar-se com mai, transformant un problema en una oportunitat: gràcies a les tecnologies, però sobretot en comunió de pregària i arrelat en un carisma comú.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...