“Em sembla molt guai que hi hagi un concurs per fer jocs de taula, perquè és molt creatiu”

26 febrero 2021

Guillermo, de 8 anys, està entusiasmat amb la iniciativa, i de la mateixa manera que el seu germà Santi, de 9, es planteja presentar-se a la 1era Convocatòria Internacional de Jocs de Taula Educatius (CIJME) en la qual participa Bosco Global.

Surtopías, el programa de Ràdio de la Coordinadora Andalusa d’ONGD, ha abordat en un dels seus programes la importància del joc educatiu en espais com l’aula o la llar. Per a això s’ha centrat en desgranar la 1era Convocatòria Internacional de Jocs de Taula Educatius (CIJME) i conèixer de primera mà l’opinió de diversos dels seus impulsors i altres actors que treballen en l’àmbit de l’aprenentatge basat en jocs.

El joc educatiu, un element fonamental del carisma salesià

Rosa Macarro, tècnica d’Educació per al Desenvolupament a Bosco Global, explica que «en qualsevol entitat salesiana el joc és un recurs que s’utilitza no només en població infantil i juvenil, sinó també en persones adultes. El nostre fundador, Sant Joan Bosco, ja utilitzava els jocs per motivar i ensenyar moltes coses. Des dels nostres inicis sempre hem intentat introduir elements lúdics en qualsevol procés educatiu i comptem amb diversos jocs de taula que treballen sobre temes com el medi ambient, l’equitat de gènere, prevenció de discurs d’odi … »

Actualment en el marc d’un projecte finançat per la Agencia Andaluza de Cooperación al Desarrollo (AACID), Rosa explica que «un grup de joves estan creant jocs sobre temàtiques com drets humans i sostenibilitat mediambiental, i durant aquest procés de creació estan aprofundint sobre molts continguts. Així que, a través d’aquesta metodologia d’Aprenentatge Basat en Jocs, aquests nois i noies cobren total protagonisme, perquè són ells i elles els responsables dels jocs i interioritzen un munt de valors. I després tenen com a meta que el producte del seu treball sensibilitzi a altres joves, però també a les persones adultes. I és en el marc d’aquest projecte que ens hem aliat amb entitats molt diferents de Xile, Perú, Colòmbia, Costa Rica i Espanya, per convocar aquesta iniciativa internacional, amb mirada local i global i que esperem que sigui un èxit».

Una aliança internacional pel joc de taula educatiu

Daniel Barría, director de la Fundación Observatorio del Juego de Chile, entitat participant de la iniciativa, està convençut que la clau està en «aconseguir que els jocs siguin entretinguts i que desenvolupin aprenentatges. Per això, a la CIJME busquem persones de totes les edats que tinguin passió per ells i que puguin aportar noves idees i propostes ».

Daniel comparteix que en moltes ocasions els centres educatius no disposen dels recursos suficients per materialitzar els jocs i mitjançant la convocatòria s’obre una via per desenvolupar jocs de taula imprimibles low cost per a una difusió àgil i fàcil. També afegeix que els jocs guanyadors del concurs podran fins i tot arribar a ser comerciables en botigues especialitzades. Tota una motivació afegida.

La Universitat i els centres formals i no formals en el centre de l’Aprenentatge

Ana Manzano, de la Asociación Diversatics i professora a la Universitat de Almería és experta en l’ús de jocs en contextos educatius. «Des de la nostra Associació creiem que el joc és una eina molt potent que a poc a poc anirà arrelant en el nostre sistema educatiu formal i no formal gràcies a tots els docents i educadors socials que hi estan apostant. És una eina màgica perquè té un moment d’horitzontalitat. Quan estem jugant tots som iguals. Podem perdre, guanyar, però l’important és que ens divertim junts. Estem aprenent, però tot aquest aprenentatge l’estem gaudint i l’estem fent junts ».

Des de Bosco Global es treballa també en la creació de jocs en el marc de l’Aprenentatge i Servei amb grups d’universitaris de la Universitat Sevilla, de Huelva i també hi ha una experiència molt positiva amb un Centre d’internament de menors.

Mario Esparcia, docent d’un col·legi d’Elx explica els valors que es poden treballar en un centre educatiu. «Hem apuntat als nostres estudiants a participar en aquest concurs perquè creiem que es donen totes les condicions per a un escenari motivador per a l’aprenentatge. Els nostres estudiants aprendran els continguts curriculars alhora que creen el joc, es diverteixen, i augmenten la seva creativitat. Es treballen també altres competències com el treball en grup, l’empatia, la resolució de conflictes, l’aprendre a aprendre, etc. I ajudaran també a altres joves a treballar els continguts curriculars »

Éxito de difusión y muchas consultas sobre la convocatoria, con plazo abierto hasta el 1 de abril

«Nos están llegando un montón de consultas. La difusión de la convocatoria a través del Tablón Solidario, y del lanzamiento de un juego que se llama El Huerto hace que hayamos tenido un montón de profesorado, otras ongd de desarrollo, gente que trabaja o es voluntaria en asociaciones juveniles, e incluso de familias concretas, que se han interesado. Así que estamos muy contentas por la acogida que ha tenido la iniciativa y queremos agradecer a las entidades y medios de comunicación que están haciendo posible una gran difusión», concluye Rosa.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...