Els alumnes de Salesians Sant Antoni Abat injecten humanitat en la societat

5 junio 2015


La nit del 4 de juny a partir de les 22 hores més d’un centenar de joves van injectar humanitat en el barri de Sagunt de València. Sota la iniciativa ‘Per un món més ètic’ van realitzar una performance consistent a decorar una façana de més de trenta metres en l’avinguda Prevalgut Reig de València amb frases de filòsofs com Kant, Aristòtil o Sèneca, escollides per ells mateixos.

La campanya "Per un món més ètic" s’emmarca en el model pedagògic d’innovació educativa anomenat Aprenentatge-Servei i està promoguda per Luis Miguel Notario, professor de l’assignatura Educació Ètic- Cívica de cambra de Secundària en Salesians Sant Antonio Abad de València.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer un servei al barri oferint un missatge, un consell, compartint la necessitat de l’ètica d’una manera simpàtica i moderna. En aquest cas faran una síntesi de l’après en l’assignatura cercant frases d’autors famosos i altres reflexions anònimes sobre la pensament ètic.

La iniciativa pretén despertar a la societat, recordar vells missatges encara avui vàlids, fer pensar una mica, encara que siga uns segons mentre esperes al fet que el semàfor es pose en verd. “Creiem que l’ètica és necessària per a ser persona, és indispensable en una comunitat i que no pot circumscriure’s a una assignatura que dónes un any de la teua vida, sinó que ha d’integrar-se entre els teus principis per a viure segons les seues màximes. Amb que servisca perquè a algú li ajude a pensar, faça autocrítica o somriga, la campanya ja haurà valgut la pena” afirma el director pedagògic de Secundària i Batxillerat, Luis Miguel Notario.

La idea va sorgir en una reunió dels responsables de l’àrea Aprenentatge-servei amb l’objectiu de transmetre al barri que el col·legi és un lloc de cultura, de reflexió, on s’aprenen moltes coses, també civisme i ètica. I posar açò en valor, en forma de grafits positius amb frases plasmades en alguna cosa tan quotidià com un pas de zebra podria ser molt impactant. “Els xavals estan il·lusionats perquè són conscients que van a contribuir amb alguna cosa en el seu barri, al mateix temps que han gaudit fent les plantilles, triant les frases, buidant amb cúters les lletres i organitzant la disposició de les frases en tots els passos de zebra propers al col·legi. És una activitat molt urbana, amb aspectes de la cultura actual però amb una missatge universal: el respecte” explica Luis Miguel Notario.

El model pedagògic d’innovació educativa anomenat Aprenentatge-Servei va nàixer en el Col·legi Salesià Sant Antonio Abad, situat en l’avinguda Prevalgut Reig, 2 de València, en 2008 de la mà de l’assignatura de Filosofia i Ciutadania, per als alumnes de primer curs de Batxillerat.

L’aprenentatge-servei en el col·legi cada vegada involucra a més gent: professors de diferents seccions, de diferents assignatures i alumnes d’edats molt dispars. A poc a poc s’està convertint en un tret característic del col·legi.

També et pot interessar …