Educar sense llibres ni pupitres, educar d'una altra manera

30 abril 2015

«Recuperar les més pures essències de l’educació no formal, en clau salesiana». Amb aquesta filosofia de fons, i sota el títol «La pedagogia de Don Bosco al segle XXI», s’ha desenvolupat la primera Setmana de Projectes en el col·legi salesià «Sagrado Corazón de Jesús» de Las Palmas de Gran Canària.

Durant tres dies, els alumnes han sortit de l’aula i en un ambient d’ «aparent desorganització organitzada» s’han convertit patis, passadissos, aules, galeries, tallers, teatre … en espais alternatius d’aprenentatge. No hi va haver llibres, pupitres, guixos i pissarres, alumnes asseguts en rigorosa fila … ni tan sols projectors i Power Points! Des de la coordinació de la setmana, l’agrupació va procurar ser bastant flexible, pel que fa a l’edat, als horaris i als criteris d’elecció dels projectes per part de cada alumne.

Així, dels mil dos-cents alumnes que diàriament conviuen a Salesians-Las Palmas han obert la seva ment, el seu cor i les seves mans a la Solidaritat, a la música (Batukada i Banda de música), a les arrels salesianes (Museu Don Bosco), a les arts tradicionals (Coser i cantar, Jocs tradicionals), a la sana educació en el temps lliure (Ball, Teatre, Temps lliure), a la creativitat (Premsa, Murals, Invents, Manualitats, Curtmetratge), entre d’altres projectes.
 
Tal ha estat l’interès que la iniciativa ha despertat en les institucions públiques, que el president del Cabildo Insular de Gran Canària, José Miguel Bravo de Laguna, va anunciar la seva visita. Per la seva banda, el vicepresident del Govern canari i conseller d’Educació, José Miguel Pérez García, va intervenir dimecres passat en l’acte de cloenda.

La setmana finalitza el dijous 30 d’abril amb la tradicional jornada de convivència que celebra tot el centre educatiu simultàniament en diferents punts de l’illa.

 

També et pot interessar …