Don Bosco a la Ciutat Eterna. Una guia i un vídeo per seguir els seus passos

6 febrero 2021

Per ANS

Abans de la unificació d’Itàlia i després que Roma fos proclamada «Capital» del Regne, Don Bosco, un piemontès a meitat de camí entre la lleialtat a les institucions del Regne i l’amor incondicional al Papa, va viatjar a Roma 20 vegades, sumant un total de 2 anys d’estada, no pas poc, considerant les condicions dels mitjans de transport del segle XIX. En aquestes ocasions va haver d’afrontar la desconfiança de les autoritats eclesiàstiques, va rebre la calorosa acollida tant de Pius IX com de Lleó XIII, i va suscitar la devota admiració del poble romà.

Don Bosco és sovint recordat com el «sant de Torí», perquè és allà on va desenvolupar la major part de les seves activitats, o com un «sant piemontès», referint-se més àmpliament als seus orígens a la regió del Piemont i el seu camí humà i vocacional . Mentrestant, alguns episodis particulars de la seva vida van ocórrer durant els seus nombrosos viatges fora de Torí i el Piemont, i entre ells, sens dubte, la majoria va tenir lloc a Roma.

Però, per què Don Bosco viatjava a Roma amb tanta freqüència?

– Per amor al Papa.
– Per amor a la Ciutat Eterna.
– Per obtenir l’aprovació de les Regles de la Societat Salesiana.
– Per als nomenaments i temporalitats de Bisbes.
– Per difondre les Lectures Catòliques.
– I proporcionar els mitjans a les seves diverses obres.

Durant aquests dos anys de temps en una Roma «restringida», com la de l’època, el fundador de la Societat Salesiana va tenir l’oportunitat de visitar molts llocs. Diversos d’aquests, lamentablement, ja no existeixen en l’actualitat, perquè van ser demolits en la posterior reestructuració urbana de la ciutat. Però per a les persones que, visitant la Ciutat Eterna (o fins i tot vivint allà), es pregunten quins llocs de la capital d’Itàlia van ser visitats pel «Sant dels Joves», ha nascut una guia que ajuda a conèixer-los i trobar-los, i descobrir les circumstàncies en què Don Bosco hi va ser.

Aquesta és la publicació “Un Piemontese a Roma”, editada per Don Michele Novelli, actualment disponible només en italià.

Per donar certa unitat lògica a la publicació, els llocs visitats per Don Bosco s’han dividit en tres parts, cadascuna de les quals inclou l’explicació i sobretot, la cita de les pàgines de les «Memòries biogràfiques» que fan referència a cada un d’aquests llocs. Les tres parts es refereixen a:

– Residències de Don Bosco a Roma
– Els llocs més visitats i estimats pel Sant.
– Possibles cases salesianes a Roma.

Amb motiu de la remodelació de la Basílica del Sagrat Cor i els dormitoris de la seu salesiana a Roma, el 2011 la Circumscripció dels Salesians d’Itàlia Central també va promoure un vídeo, realitzat per «Missioni Don Bosco» a Torí i disponible en diversos idiomes (Italià – Anglès), que segueix la mateixa estructura.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...