Desenvolupament rural a les comunitats camperoles indígenes de Kami-Bolívia

9 diciembre 2021

Per Bosco Global

Crònica de la segona part del viatge que Begoña Simal, responsable de l’àrea de Cooperació Internacional de Bosco Global, ha realitzat a finals de novembre a Bolívia per fer seguiment de projectes i per a la identificació de properes accions.

De la mà dels salesians a Bolívia, vam tenir ocasió de conèixer l’extraordinari treball de desenvolupament i promoció desenvolupat durant anys en la presència de Kami i les comunitats rurals de la regió.

Durant el 2019 i el 2020, des de Bosco Global, hem donat suport a la implementació d’un projecte per millorar l’alimentació i la petita economia de les famílies de diverses comunitats d’Ayopaya i Tapacarí.

Entre d’altres accions, cal destacar:

  • El desenvolupament de diverses hortes agroecològiques per a la producció d’hortalisses variades.
  • El funcionament de granges de porcs i piscifactories de truites que han permès diversificar l’alimentació familiar i generar ingressos a les comunitats participants.
  • El treball formatiu desenvolupat amb els promotors i promotores agropecuaris ha permès un coneixement i una difusió més extens dels drets, així com de l’equitat de gènere.

La importància d’un bon diagnòstic comunitari per a noves necessitats

Durant la visita vam fer un taller participatiu per al diagnòstic de noves necessitats amb l’objectiu de donar continuïtat a la feina iniciada i poder consolidar i ampliar les accions realitzades.

Les persones productores valoren de manera molt positiva les millores que el projecte ha generat i somien poder implementar noves iniciatives en l’àmbit de la fructicultura, l’apicultura i la cura dels sòls, contemplant la necessitat de reforestació d’un territori que en els últims anys ha perdut massa forestal de manera significativa.

De la mà de l’oficina salesiana de planificació i desenvolupament (OFPROBOL), vam conèixer de prop alguna d’aquestes comunitats i les inquietuds i els reptes de la seva població camperola. També abordem diverses col·laboracions entre les dues organitzacions, tant des de la cooperació com des del voluntariat.

Des de Bosco Global seguirem treballant intensament perquè, a partir de la formació i la capacitació de les persones, es pugui continuar avançant en la restitució dels drets d’aquestes comunitats i avançar cap a un model de desenvolupament en harmonia amb la Mare Terra, o la Pachamama, com s’hi refereixen els pobles indígenes de l’entorn.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...