CCS publica “Acompañar a jóvenes” nou llibre sobre l’acompanyament espiritual dels joves

8 mayo 2021

Aquesta nova publicació és un llibre de la vida i per a la vida. Amb el títol “Acompañar a jóvenes”, està publicat pel Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil –coordinat pel salesià Juan Crespo-Bueis– i per l’editorial salesiana, Editorial CCS.

El llibre ha estat elaborat amb molta cura per l’equip formatiu de l’escola en l’acompanyament espiritual de joves, a partir de l’experiència formativa en l’acompanyament espiritual de joves que un equip de la Pastoral Juvenil Salesiana va posar en marxa l’any 2008.

Els Salesians són conscients que el món dels joves és un món poc evangelitzat. Molts d’ells estan orfes d’un espai d’interiorització. Acompanyar implica diversificar l’atenció personal, vol dir buscar nous recorreguts formatius i processos diferenciats personalitzats, multiplicar punts de trobada i de contacte. D’aquí la necessitat d’un treball tant humà com espiritual que tingui el valor d’explorar la història viscuda, així com les característiques peculiars de la pròpia personalitat.

«Aquesta publicació neix al cor de la pastoral juvenil salesiana i desplega una experiència consolidada. És una habitació amb vistes a la realitat de l’acompanyament, especialment per a aquells educadors que estan en la primera línia de la pastoral. Per a això, més que mai, s’exigeix ​​a l’acompanyant una vida interior lúcida i profunda, i, al seu torn, un adequat discerniment i unificació personal. Per acompanyar a una altra persona no n’hi ha prou amb estudiar la teoria del discerniment. Cal fer sobre la pròpia pell l’experiència d’interpretar els moviments de cor per reconèixer l’acció de l’Esperit, la veu pot parlar a la singularitat de cadascú», (Miguel Ángel García Morcuende, SDB, Conseller General per a la Pastoral Juvenil).

En aquest moment, la Família Salesiana acull la invitació del papa Francesc: «Necessitem d’homes i dones que, des de la seva experiència d’acompanyament, coneguin els processos on predomina la prudència, la capacitat de comprensió, l’art d’esperar, la docilitat a l’Esperit , per tenir cura entre tots de les ovelles que se’ns confien dels llops que intenten disgregar el ramat. Necessitem exercitar-nos en l’art d’escoltar […]. El primer, en la comunicació amb l’altre, és la capacitat del cor que fa possible la proximitat, sense la qual no hi ha una veritable trobada espiritual «(Evangelii Gaudium 171).

Acompanyar és un acte d’amor que s’aprèn cada dia a través de trobades reals i significatives, on el jove percep la presència i l’acció de Déu. Aquest particular lliurament és alguna cosa més que bona voluntat, i no n’hi ha prou en aplicar una sèrie de protocols i eines. Aquesta relació d’ajuda espiritual ha de fer-se respectant la intimitat de l’altre, en un clima de confiança, de seguretat i de suport, afavorint així el creixement personal dels joves i la capacitat de prendre decisions com a fills de Déu i com a persones dignes.

La Família Salesiana està prenent consciència de la necessitat d’adquirir una bona formació en aquest ministeri de l’Església en favor de la felicitat dels joves. En el moment present hi ha alguns processos formatius en l’acompanyament espiritual dels joves. Resulta encoratjador les nombroses iniciatives formatives en l’acompanyament espiritual dels joves que s’estan proposant en els diferents ambients i llocs on és present el carisma salesià.

La proposta educativa salesiana no pot obviar l’oferta als joves d’un camí pedagògic i acompanyat cap a una experiència de Déu i cap a l’ideal de la santedat, com Don Bosco ho va proposar als seus joves de l’Oratori i com Domènec Savio va assumir amb determinació.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...