Castellnou 2015 estrena curs de coordinadors de pastoral

31 agosto 2015

Deixant enrere un curs escolar intens en els centres de salesians i salesianes de diferents llocs d’Espanya, l’agost es converteix en el millor mes per reunir a tots aquells educadors i educadores que participen als cursos que ofereix la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya. Joves a partir de 18 anys comencen una experiència de 10 dies a Castellnou de Bages. El principal objectiu dels cursos és oferir un servei de qualitat d’educació en el temps de lleure, promovent l’educació integral dels infants, adolescents i joves. 
 
Del 18 al 28 d’agost els cursos que s’ofereixen són els de monitors, directors i coordinadors de pastoral. Aquest últim és el primer any que s’ofereix i els 12 nois i noies que hi participen volen afrontar-lo com un repte. L’Adri Redondo de Terrassa explica que aquest curs “em servirà per a poder oferir una bona pastoral al centre tant a monitors com als infants”.
 
Comença…
 
A les 9 del matí del dia 18 tots nosaltres amb motxilles i maletes ens dirigim a un mateix lloc, Castellnou. Venim amb diferents idees, realitats i vivències però amb un objectiu comú, formar-nos per a ser millors educadors. 
 
La Maria té 18 anys i ha fet 3 hores amb cotxe des d’Osca per anar a Castellnou a fer el curs, porta dies pensant en com anirà però no pot evitar sentir-se insegura i a la vegada motivada. Els seus principals objectius són aprendre, conèixer altres realitats, situacions i sobretot passar-s’ho bé. 
 
Comença el primer contacte entre els nois i noies que conviurem durant 10 dies. L’Enric Rodríguez, tècnic de formació de la Fede, presenta a tot l’equip de formadors que ens acompanyaran aquests dies, després de diferents informacions acaba el seu discurs dient que Castellnou és un lloc que té una màgia especial. Els directors ja saben a que es refereix però els monitors no ho acabem d’entendre. La Gemma que ve a Castellnou a fer el curs de directors, considera que és una gran oportunitat i està d’acord amb el que diu l’Enric. Ella, amb 20 anys, vol aprendre molt en aquesta experiència dels altres i d’altra banda el Simakha, un noi de 22 anys d’origen africà, exposa que el seu objectiu principal és entendre la ideologia dels infants occidentals i així poder augmentar la seva experiència. 
 
Comencen les primeres classes, els primers àpats i les primeres bones nits. Aquesta rutina s’anirà repetint al llarg del curs però cap dia serà igual al anterior. Entre classes, reflexions, tutories i jocs els somriures a Castellnou són constants i tots gaudim de cada moment, inclús de fregar els plats. 
 
Durant el curs la Gemma destaca classes com la de resolució de conflictes ja que li ha fet veure que tot s’ha de mirar des de punts de vista diferents i que tots són vàlids, l’Adri destaca la classe d’itineraris educatius que l’ha ajudat a augmentar els recursos que han creat i consultat. També explica que el nou curs de coordinadors de pastoral, a ell en concret,  l’ajudarà a poder portar a terme oracions interreligioses en el seu centre on la majoria de nens són musulmans. 
 
A part de les classes, el Rubén que ve de València i fa el curs de monitors destaca que per ell ha estat molt important conèixer histories fascinants com la del Simakha que l’ha marcat molt i mai hagués imaginat que li podrien explicar una història així en primera persona. 
 
Però entre totes aquestes classes i reflexions també hi ha hagut molts somriures en els temps lliures, l’hora de la piscina, els àpats, les excursions, les dutxes… Tots els que em estat aquí aquests 10 dies ens emportarem molts records com per exemple les estones dels directors jugant a l’ordinador per veure qui aconseguia el rècord, la cançó del banana united, els nois tirant a les noies a la piscina amb roba, les dinàmiques que ens han fe sentir com si fóssim un altre cop nens d’esplai, les barricades i molts altres moments bons.   
 
Som conscients que els dies van passant i mica en mica estem arribant al final de l’experiència. Pot ser que alguns ja haguem conegut la màgia a la qual es referia l’Enric el primer dia i que ara no vulguem marxar encara que el cansament sigui evident. Tot i això tornem nostàlgics però motivats als nostres centres amb noves idees, jocs, activitats i reflexions i esperant poder tornar-nos a retrobar amb tota la gent que hem conegut aquests dies. 
 

També et pot interessar …