Les plataformes socials salesianes posen el focus en la situació de les Persones Refugiades en un context d’empitjorament social

19 junio 2020

En l’actualitat, la xifra de persones desplaçades al món se situa en 70,8 milions segons dades de l’ACNUR. Persones que s’han vist obligades a fugir de casa seva per conflictes bèl·lics, per persecucions pel seu gènere, raça, religió, orientació sexual o opinions polítiques o causa de les conseqüències del canvi climàtic. A Espanya, el 2019 les sol·licituds de protecció internacional segueixen augmentant de forma exponencial. En 2019 es van rebre 118.264 sol·licituds d’asil, segons dades de CEAR. No obstant això, només es van resoldre de forma favorable 3.156 el que significa un 5%. Una de cada 20 sol·licituds van ser rebutjades. A Europa, la mitjana de sol·licituds aprovades s’acosta al 30%.

Actualment a Espanya hi ha 133.015 sol·licituds pendents. Més de 133 mil persones que viuen en la incertesa de saber quan es resoldrà la seva situació. La pandèmia mundial de la COVID-19 ha empitjorat també la situació de les persones sol·licitants de protecció internacional, els tràmits s’han vist alentits o paralitzats.

Les entitats que formen part de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes: Associació Valponasca, Federació Pinardi, FISAT, Fundación Boscos, Fundación Don Bosco, Fundación JuanSoñador, Fundación María Auxiliadora, Fundación Mornese, Fundación Valse i Salesians Sant Jordi, han continuat treballant durant l’estat d’alarma i el confinament per seguir acompanyant en els processos d’acollida i integració de les persones sol·licitants de protecció internacional a Espanya.

En l’actualitat, en les plataformes socials salesianes s’atén més de 1.000 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, el doble que l’any passat, a través de recursos residencials de protecció internacional, programes d’inserció sociolaboral, aprenentatge de la llengua i acollida .

Principalment s’acompanya a infants, adolescents i joves, molts d’ells i elles no acompanyades. En 2019, de les 118.264 sol·licituds d’asil presentades, 22.373 corresponen a menors de 18 anys la situació és especialment vulnerable.

Les Plataformes Socials Salesianes compten amb el programa d’acollida integral de joves de 18 a 26 anys, sol·licitants de protecció internacional i refugiats, finançat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el Fons Social Europeu i el Fons d’Asil, Migració i integració. Es considera que la seva condició de refugiat i jove els fa doblement vulnerables. Es troben sols, sense cap xarxa de suport familiar i sense possibilitat d’accés a l’habitatge i als ocupació en condicions dignes. Com expliquen des de la Fundació Ángel TomÁs- FISAT: «Són joves que van començar el seu procés migratori, en moltes ocasions sent menors, amb l’impacte que això ha tingut en la construcció de la seva personalitat. Per la seva edat, encara no tenen la maduresa suficient per viure de forma totalment autònoma. Tampoc han tingut temps ni oportunitat de formar-se en una professió que els permeti tenir una feina que els asseguri unes condicions de vida dignes «.

Durant 2019 i en el que portem de 2020 s’han atès a 76 joves sol·licitants protecció internacional procedents principalment de Guinea Conakry, Mali, el Marroc i Gàmbia, entre d’altres. Del total de sol·licituds presentades, 12 han estat denegades, 5 aprovades havent-li reconegut l’estatus de refugiat i 1 aprovada concedint protecció subsidiària. El 77% de les sol·licituds presentades per les Plataformes Socials Salesianes continuen pendent de resolució.

En els dies previs a la commemoració del Dia de les Persones Refugiades que se celebra el 20 de juny, les Plataformes Socials Salesianes continuem amb la campanya iniciada l’any passat: «La teva veu és també refugi», aquesta vegada per posar el focus en la situació d’incertesa que viuen a Espanya les persones sol·licitants de protecció internacional i que ha empitjorat amb la situació de crisi sanitària i social.

Les persones sol·licitants de protecció internacional porten amb ells històries de violència, abusos, desarrelament, abandonament, pèrdues familiars … «Molts joves han viscut un procés migratori en què han vist violats els seus drets com a persones o fins i tot com a menors, sent maltractats física i psicològicament, realitats difícils d’identificar o demostrar amb documentació requerida per a reconèixer-les formalment «expliquen des de la Fundación Don Bosco. A més de les càrregues emocionals, un cop al país en què sol·liciten protecció internacional s’enfronten a situacions adverses.

«Des del sistema d’acollida s’ha prorrogat tot fins a la data de venciment de l’Estat d’Alarma, però ara, a punt de finalitzar, veiem que algunes persones sol·licitants d’asil estan sense feina i sense habitatge, per tant, cal proposar més pròrrogues perquè es garanteixin tots els drets fonamentals, sobretot la salut, el treball, l’habitatge i l’educació «expliquen des de la Federación Pinardi. A més d’aquestes traves administratives, hi ha moltes dificultats d’accés dels sol·licitants de protecció internacional per aconseguir la certificació del grau de discapacitat, l’ingrés mínim vital o un habitatge públic a causa de que la seva documentació es considera no vàlida per a això.

Des de les plataformes socials salesianes destaquen l’esforç i la implicació d’aquests joves des del primer moment de la seva arribada a el recurs d’acollida, per aprendre o millorar l’idioma de país d’acollida, per a posteriorment realitzar una formació tant a nivell reglat com específica que millori seva ocupabilitat i poder tenir un treball qualificat, complint així un dels seus somnis de el procés migratori. «Ens preocupa que no es tingui en compte el procés personal, formatiu i laboral de el jove en la resolució de protecció internacional» comenten des de la Fundación Don Bosco.

Per això, es demanen a elles mateixes, als membres de la Família Salesiana, a totes les persones cristianes, als nostres governs locals, regionals i central i a la ciutadania en general un exercici d’ «imaginació» i empatia per comprendre la situació de les persones sol·licitants de protecció internacional per instar que es garanteixin els mitjans necessaris per defensar els drets i la dignitat de les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades.

En aquest context de pandèmia considerem necessari prendre mesures urgents com:

  • Modificació del reglament d’estrangeria en relació a nens i nenes que arriben sols, per respondre a les necessitats reals dels nens i nenes estrangers, perquè puguin desenvolupar el seu projecte de vida a Espanya i afavorisca la seua integració duradora i efectiva en la nostra societat.

  • La posada en marxa d’un procés de regularització urgent de persones migrants en situació administrativa irregular i de sol·licitants d’asil a l’espera prolongada de resolució de la sol·licitud. Aquesta mesura ajudaria a que totes les persones puguin fer front a aquesta crisi sanitària i econòmica i puguin accedir a recursos com l’Ingrés Mínim Vital que acaba d’aprovar el Govern d’Espanya.

A més, cal:

  • Millorar el sistema de sol·licitud de protecció internacional dotant-lo de més recursos per a agilitzar els tràmits administratius i proporcionar més mitjans en l’acompanyament de les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades per tal d’assegurar condicions adequades de recepció, el foment del seu desenvolupament integral i promoure la integració a través de la participació de les persones migrants i refugiades per enriquir les comunitats.

Aquest any, els directors i directores de les entitats que formen part de les Plataformes Socials Salesianes ens conviden a «imaginar», a posar-nos en la pell de Said, Mohammad o Moussa per conèixer la seva situació, que és la de milers de persones a tot el món. A través de les xarxes socials oficials de les entitats amb el hashtag #TuVozTambiénEsRefugio, han explicat les diferents vivències a Espanya de joves sol·licitants de protecció internacional. Un exercici d’empatia que ajudarà a comprendre una realitat d’incertesa i desemparament.

Amb aquesta campanya es pretén defensar i exigir que es compleixin els Drets Humans, així com frenar els rumors i les mentides que fan mal cada dia a les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiats.

Així mateix, animen a tota la societat a què donin un pas a el front per aquestes persones, donant la seva veu per combatre notícies falses i mentides. Entre totes podem construir una societat millor, més fraterna, més justa i més solidària, on sigui reconeguda la dignitat de totes les persones.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...