Bosco Global: «Totes les persones tenen dret a migrar»

18 diciembre 2020

Amb motiu del Dia Internacional de les persones Migrants, des de Bosco Global, volem subratllar que totes les persones tenen dret a la migració, totes «busquen oportunitats per a elles i per les seves famílies. Somien amb un futur millor i volen crear les condicions perquè es faci realitat “.

Totes les persones anhelem un present i un futur lliure de guerres, de persecucions, violacions de drets humans o catàstrofes naturals. En aquest sentit, d’alguna manera, totes som migrants i per tant empatitzem, comprenem i acollim amb humanitat i amor fratern.

No podem normalitzar la vulneració de drets

Especialment aquests dies, volem mostrar la nostra profunda preocupació per la situació de les persones migrants que han estat al moll d’Arguineguín i lamentem la gestió que s’ha dut a terme. Milers de persones amuntegades al port en condicions higièniques i sanitàries molt precàries, amb poc menjar saludable, i en alguns casos, sense adequada assistència legal, han demostrat un gran dèficit de les nostres autoritats per donar una resposta humanitària a aquesta situació d’emergència, i la manca de determinació per donar-los una acollida respectuosa i garantir els seus drets.

Aquesta situació viscuda a Canàries no és una situació extraordinària, és un fet continu que es repeteix amb més o menys repercussió mediàtica en altres espais fronterers. És a dir, la vulneració de drets de les persones migrants s’ha anat normalitzant i es converteix en un racisme institucional, a la deshumanització d’homes i dones que necessiten d’acollida i seguretat, tot això, avalat per una llei d’estrangeria que accentua les desigualtats , endureix la repressió de les polítiques migratòries, dificulta el reagrupament familiar, i deixa les persones migrants en una situació de més vulnerabilitat.

Aquesta llei d’estrangeria, a més reafirma els Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) i les deportacions, i reforça la tanca de la frontera sud; arquitectura de l’exclusió, de control, de desigualtat entre els que poden creuar-la i els que no, de violència policial i de les concertines, i testimoni de les devolucions en calent.

Volem fer una menció especial als joves menors. Al món hi ha 50 milions d’infants i joves migrants que viatgen sense la companyia d’una persona adulta, a qui se’ls vulneren els seus drets, són estigmatitzats i en ocasions criminalitzats. Quan només són persones que busquen un futur millor per a elles i per les seves famílies, que no reben la protecció adequada i no es garanteixen els seus drets com a infants.

Per això, en el Dia Internacional de les persones Migrants fem una crida perquè la migració sigui segura, regular i digna.

Les nostres reflexions i propostes

Des de Bosco Global entenem el fet migratori com una oportunitat d’intercanvi gratuït per dialogar, escoltar, projectar juntes i, d’aquesta manera, eliminar la sospita i el prejudici al desconegut.

Mirem la persona migrant com a companya en el viatge de la vida, com a col·laboradora i corresponsable de la construcció d’un món més just i fratern. Creiem en el diàleg intercultural i en el reconeixement a la diversitat per establir una millor convivència i construir una societat cada vegada més segura, pacífica i inclusiva.

Volem acollir les persones migrants compartint l’espai de vida, amb una actitud d’obertura per a reconèixer-les en la seva igual dignitat,  particularitat, i unicitat. Acollir, protegir i incloure-requereix un compromís que no es limita a simples declaracions, sinó que és una implicació efectiva. Creiem que «una persona i un poble només són fecunds si saben integrar creativament en el seu interior l’obertura als altres.»

Entenem que els motius d’emprendre el procés migratori són molt diversos i n’hi ha tants com vides individuals. Per això demanem que es protegeixi el dret a migrar i el dret a l’asil. Demanem una nova política migratòria, allunyada dels discursos de la por i de l’odi, que protegeixi els drets humans de totes les persones per igual, i que garanteixi una vida digna, posant els recursos suficients per gestionar l’acollida i la regularització de totes les persones migrants al país.

Cal una educació que aprofundeixi en l’empatia, que redueixi estereotips i prejudicis perquè permeti avançar en una societat de la trobada, de la cura de les persones, de l’amor i no de l’odi. Una societat més samaritana i menys egoista.

I finalment, volem deixar de ser còmplices en les causes que provoquen les migracions forçoses. Per això, demanem que es reforci la cooperació al desenvolupament i l’ajuda humanitària internacional, que els estats i les empreses privades aturin les seves explotacions en els països de sud, i que les fronteres deixin de ser moneda de canvi per interessos que no siguin la dignitat humana.

«Quan un immigrant vingui a instal·lar-se al costat vostre, en el vostre país, no l’exploteu.  Al contrari, considereu-lo com un nadiu, com un de vosaltres. Estima’l com a tu mateix, que també vosaltres vau ser immigrants en el país d’Egipte.» (Lv 19,33-34)

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...