27 enero 2016

La Família Salesiana a Espanya celebra, el 31 de gener, la festa del seu fundador Sant Joan Bosco. El sacerdot italià (veure biografia) va donar origen a un moviment en favor de l’educació i l’evangelització dels joves que està present en 132 països.

Don Bosco, com familiarment és conegut, va posar en marxa un projecte d’evangelització i educació dels joves, especialment dels més necessitats, prenent com a model a Sant Francesc de Sales, d’aquí el nom de "Salesians" amb el qual Don Bosco va batejar a la seva congregació.

Avui són 30 grups dels que componen la Família Salesiana. A Espanya hi són presents, d’aquests grups, els Salesians, les Salesianes, les Voluntàries de Don Bosco, les Filles dels Sagrats Cors, els Salesians Cooperadors, l’Associació de Maria Auxiliadora, els Antics Alumnes i les Dames Salesianes. Els centres educatius de salesians i salesianes constitueixen una de les xarxes educatives, no universitària, més nombrosa del nostre país.

Les presències salesianes ofereixen diferents propostes educatives-pastorals per als joves: col·legis i centres de formació professional, centres juvenils, projectes d’intervenció social per a joves en risc d’exclusió i immigrants, parròquies, cases d’acollida … Iniciatives de tot tipus per ajudar als joves a ser "bons cristians i honrats ciutadans", com repetia el mateix Don Bosco, a inserir-se en la societat i a desenvolupar totes les seves potencialitats.

En aquestes setmanes, i especialment els dies previs a la festa del Sant, s’han organitzat celebracions especials de l’Eucaristia, moments de pregària amb els joves, novenes i tridus, activitats culturals, esportives i recreatives, per apropar als joves i fidels a la figura de Don Bosco, al seu missatge -la centralitat de Déu i la proposta de la santedat en la vida ordinària-, i als seus grans amors: l’Eucaristia, la Verge sota l’advocació d’Auxiliadora dels cristians i l’Església.

La Família Salesiana, d’altra banda, es prepara per rebre una visita especial. Don Ángel Fernández Artime, Rector Major dels Salesians, X successor de Don Bosco, visitarà les obres salesianes de casa nostra del 29 d’abril al 14 de maig.

Salesians i Salesianes a Espanya

Prop de 200.000 joves acudeixen a les diferents obres salesianes, que són possibles gràcies a la feina dels 1.728 salesians i salesianes i 15.820 educadors i animadors.

Al nostre país hi ha 995 salesians (SDB) i 733 salesianes (FMA). Les dues congregacions dirigeixen i animen 138 col·legis, amb 6.562 professors i 97.000 alumnes. A aquests cal sumar els 61 centres de Formació Professional, on es formen 25.800 alumnes atesos per 2.000 professors, i l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS).

Una obra característica és el centre juvenil (136 a Espanya), que és oferta d’educació en el temps lliure i de formació humana i cristiana. A ells van prop de 41.000 joves, als quals acompanyen 5.000 animadors.

Al costat d’aquestes obres, salesians i salesianes desenvolupen 351 projectes socials, per a joves en risc d’exclusió social, que es concreten en cases d’acollida, projectes educatius amb itineraris propis, programes d’inserció laboral, etc., que han atès prop de 37.900 destinataris atesos per 2.200 educadors.

A totes aquestes obres, cal afegir 99 parròquies, 8 internats, 8 escoles de Temps Lliure, el Centre d’Ensenyament Superior Don Bosco, les editorials CCS i Edebé, i 5 ONGD.

També et pot interessar …