19 enero 2016

La Comissió d’Honors i Distincions de l’ajuntament de la localitat de Gran Canària de Teror va aprovar per unanimitat, en el passat mes de desembre, la sol·licitud cursada per l’associació d’Antics Alumnes de Don Bosco de Las Palmas, de canviar la denominació del carrer del Cementiri , situada al casc antic de la ciutat, per la de carrer Sant Joan Bosco.

La nova denominació del carrer Sant Joan Bosco s’ha realitzat tenint en compte la transcendència i importància que la comunitat salesiana ha tingut a Teror, amb la construcció de l’antic col·legi salesià, bressol de terorenses il·lustres i referència en l’àmbit de l’educació i la cultura per a tota l’illa. A això se suma la petició veïnal d’atorgar un reconeixement a la figura del fundador de la congregació salesiana, que en el carrer municipal no comptava fins ara amb cap retolació.

Aquesta proposta ha prevalgut finalment sobre altres cursades pels mateixos antics alumnes salesians, entre elles la de carrer Maria Auxiliadora. Aquesta alternativa també era gustosament acariciada, ja que Teror és la vila mariana per excel·lència de l’illa, i lloc de peregrinació i record afectuós per tots els grancanaris: allí els terorenses custodien des de temps immemorials la imatge de la Mare de Déu de Teror, patrona de l’ illa.

La nova retolació del carrer Sant Joan Bosco ha estat fruit madur de la petició cursada per Gaspar Sarmiento, natural de Teror i actual president de l’associació d’Antics Alumnes de Las Palmas, i la seva Junta Directiva. Les relacions dels antics alumnes amb els equips de govern municipals sempre han estat positives, fins al punt de concedir fa tres anys la denominació de Plaça Col·legi Salesià a un lloc de la localitat, annex al mateix solar del col·legi -avui ajuntament-. En aquesta plaça s’alça des de llavors un bust de sant Joan Bosco, inaugurat i beneït el 2013 en ocasió del 50è aniversari de l’arribada dels salesians a Teror.

Els salesians van arribar a la vila de Teror en l’any 1955, el mateix any que a la ciutat de Guia de Gran Canària s’obria una casa d’aspirantat. La presència salesiana es va mantenir en la localitat fins a l’any 1968, deixant una profunda empremta en els habitants del poble. De fet encara avui bona part de la Juna Directiva i dels membres de l’única associació d’Antics Alumnes de Don Bosco de Las Palmas procedeixen d’aquell antic col·legi. És més, fins i tot sense presència de religiosos salesians, els exalumnes terorenses celebren anualment la seva trobada anual (equivalent a la «Festa de la Unió» de moltes altres associacions) al mes d’octubre de cada any, amb una ofrena floral Don Bosco, la celebració de l’eucaristia a la basílica de la Mare de Déu del Pi i el dinar de germanor.
 

També et pot interessar …