30 diciembre 2015

Les campanyes del Quilo s’han tancat un any més amb satisfacció no solament per la quantitat d’aliments arreplegats sinó per la participació i implicació dels alumnes i la comunitat educativa en general. En Salesians El Campello recorden que la campanya del quilo vol ser un recurs que ens ajude a no oblidar la missió encomanada pels joves, sobretot els més pobres, i les seues famílies, sense distinció. Per açò, a més d’arreplegar aliments es tracta que aquestes accions aconseguisquen desenvolupar actituds solidàries en la comunitat educativa. Per a açò es programen diverses activitats al voltant de la campanya, per exemple taules rodones, xarrades, Bon Dia especials, etc, així com tot un treball previ amb representants dels diferents grups solidaris i entitats que participen en la recollida i repartiment dels aliments entre les famílies que més ho necessiten.

En Salesians Alacant, els xics i xiques que cursen el 4º C d’ESO van visitar el pis d’emancipació Don Bosco, Càritas i l’Associació Vínculos Infantiles. Els alumnes de 1º de batxillerat van viure una emotiva jornada visitant ACOMAR per a repartir amb els més necessitats menjar i regals i també per a rebre el solidari i alliçonador testimoniatge dels quals allí els van rebre.

En Cabezo de Torres els alumnes de sisè de Primària van visitar les instal·lacions de Càrites Parroquial de la localitat. Allí, voluntàries de l’entitat els van explicar com atenien a les famílies que acudien a ells per a demanar assessorament, formació i/o aliments.

En Salesianos Sant Joan Bosco de València els alumnes de 1º Batxillerat B van lliurar aliments i productes d’higiene personal, que es van arreplegar durant la campanya Quilo Solidari per al Projecte Rehoboth (centre d’acolliment per a les persones sense llar).

Són ja molts anys posant en pràctica aquesta campanya en la qual se cerca sumar. En Salesians Borriana, una de les casa més veteranes en la campanya del Quilo, porten realitzant-la des de 1988, van participar 600 voluntaris. Una iniciativa organitzada pel Centre Juvenil Porta Oberta i Càritas Borriana -amb la col·laboració de l’Ajuntament-, i en la qual xiquets i joves criden timbre per timbre a totes les llars per a demanar la seua col·laboració en forma d’aliments envasats. Enguany van ampliar el radi d’acció de la campanya amb nous mapes de distribució de zones, amb la finalitat d’abastar alguns llocs als quals no arribava la recollida; i es va intensificar la difusió de la iniciativa a través de les xarxes socials, whatsapp i mitjançant cartelleria, amb la finalitat d’arribar al màxim nombre de veïns i incrementar així la quantitat arreplegada en anys anteriors, entorn dels 7.000 quilos.

En aquesta localitat castellonenca realitzen tot un desplegament logístic perfectament organitzat: la campanya del Quilo va reunir a més de 500 xiquets i joves de Porta Oberta, 70 monitors de l’associació, 40 col·laboradors i antics monitors, tots degudament identificats; i va comptar amb el suport de 25 vehicles per a traslladar tots els aliments a la residència de Càritas, on els voluntaris d’aquesta associació els classificaven per a elaborar posteriorment els lots de productes a repartir entre unes 300 famílies.

En diferents cases salesianes l’acció solidària ix de les aules i recorre els carrers, com a Borriana però també en Salesians Cartagena on es van arreplegar una mica més de 2.700 quilos d’aliments pels carrers dels Dolors, El Bohío, Hispanoamèrica i Polígon Santa Ana. És el segon any que, sota la coordinació de les tres agrupacions de Càritas de les parròquies de Los Dolores, participen prop de 300 voluntaris entre xiquets, joves i adults del col·legi Sant Joan Bosco, del grup Scout Boscos 200, del Centre Juvenil Áncora, Alraso i els joves de les parròquies de Santa Ana i Maria Auxiliadora.

Una vegada arreplegats els aliments també és important que els joves participen en la preparació dels lots i en el repartiment. Per exemple, en Salesians Sant Antoni Abat de València els dies de recollida, es queda amb els xics i les xiques de la Colla de la Campanya del quilo perquè ajuden a portar els aliments a l’antiga porteria i a carregar la furgoneta de l’Economat.

De manera més visible, el repartiment va eixir al carrer a través d’una gran cadena humana que arribava fins a la seu de Càritas com en Salesians Sant Vicent Ferrer d’Alcoi o Cabezo de Torres.

La implicació d’alumnes, professors, mares i pares és fonamental i la clau de l’èxit. A Alcoi en Salesians Joan XXIII, en aquesta edició s’han arreplegat un bon nombre de borses d’aliments i productes de primera necessitat gràcies a la col·laboració de la major part d’alumnes de totes les etapes del col·legi, professors, AMPAS i tota la comunitat educativa en general que s’ha implicat en l’animació i sensibilització de la campanya.

En Salesians Elx, el Col·legi Sant Rafael va recolzar amb la campanya del Quilo la tasca del voluntariat de Càritas Elx, de la Casa Mamà Margarita, del Secretariat diocesà de Pastoral Penitenciària (voluntariat en Presons) i també com a ajuda fraterna per a la comunitat de Germanes Clarisses de la ciutat.

En Salesians Ibi, el centre va animar a cada classe perquè aportara un aliment segons les necessitats que els van comunicar des de Caritas per a aquestes dates. D’aquesta manera van tractar de respondre millor a la demanda d’aliments per part de les persones necessitades.

A Villena la campanya també va ser tot un èxit. Els xiquets i xiquetes de Salesians Villena, de totes les etapes educatives, van col·laborar generosament amb la campanya de recollida d’aliments i de productes d’higiene i neteja per a Càritqas. Van haver de que començar a empaquetar els productes arr
eplegats abans de finalitzar la campanya perquè els punts de recollida es van veure desbordats a causa de la gran participació.

En Salesians Saragossa van participar des d’infantil fins a cicles formatius. Tots els alumnes van col·laborar amb diferents i multitud d’aliments, per a fer a moltes famílies més suportables aquest nadal. Els alumnes de secundària i cicles formatius van dedicar part del seu temps a organitzar tots els aliments de les seccions de secundària, batxillerat i cicles, per a preparar un total de 13 lots, alguns es van portar directament a les famílies, uns altres a la parròquia i una part al Refugi.

També et pot interessar …