10 diciembre 2015

"Aquell any 1886, a Martí-Codolar, un grup d’interns del recentment inaugurat internat salesià d’Utrera es van desplaçar a Barcelona per veure a Don Bosco, explicar la seva experiència i rebre la seva benedicció. Des d’aquell dia en què Don Bosco va estar amb els interns d’Utrera de manera presencial mai els ha abandonat, ni els abandonarà ". Amb aquestes paraules explica Juanjosé M. Gutiérrez Galeote, director de la casa salesiana d’Utrera, l’origen dels primers joves formats en una residència-internat que presumeix de ser el cor de la casa mare dels Salesians a Espanya.
 
Corria l’any 1885, sent director de la casa el salesià Don Ernesto Oberti, quan el projecte de la Residència Internat d’Utrera veu la llum gràcies al benefactor de l’obra, el Marquès de Casa Ulloa, que veient les necessitats del poble sevillà i de les localitats properes va realitzar la petició de construir una galeria d’habitacions per tal d’acollir joves de tota la geografia andalusa.
 
Des de llavors es compleixen més de 130 anys d’història acollint joves en una casa on resideix una gran família que situa al jove al centre per aportar totes les eines per al seu desenvolupament acadèmic i professional juntament amb la formació integral de la persona.
 
"Per a la casa d’Utrera tenir l’internat és viure en salesià les 24 hores del dia. Des de primera hora del matí fins a la nit, acompanyar-los en el seu estudi, la seva diversió i oci, en la seva fe, amb els seus problemes i il·lusions. Per a nosaltres i per a tota la Família Salesiana l’internat és viure com Don Bosco, amb els joves, al costat dels joves. És una vivència 100% salesiana, és salesianitat a flor de pell ", així explica el salesià Juanjosé M. Gutiérrez el sentit d’una realitat fidel a Don Bosco, formada en l’actualitat per 60 interns, acompanyats per 6 educadors, el director d’Internat i el personal de cuina i neteja, sense oblidar a la comunitat salesiana de la casa que es fa present de manera molt viva.
 
Per a José Manuel Chaves, educador i salesià cooperador, el sistema preventiu de Don Bosco està present en tot moment a la residència. "L’alumne està constantment acompanyat per educadors i professors, de la mateixa manera la amorevolezza, pilar de l’educació salesiana, es troba en qualsevol racó de casa nostra, i no només volem als joves, ells se senten estimats", explica.
 
Per Úrsula Estebán, alumna de l’internat, aquest espai és més que una casa. "És el millor de la meva vida, no vull marxar d’aquí. Els millors moments són els festius amb els companys ", coincidint amb el testimoni d’Andrea Pardillo, per a qui la residència aporta la creació de llaços forts en el dia a dia. "Això és casa meva, només falta el sofà i l’estufa. Aquí el que destaca és la convivència amb els companys ", afegeix.
 
La residència obre els diumenges a la tarda, sent l’hora del sopar el moment en què coincideixen tots els residents. L’organització setmanal es regeix per l’horari lectiu dels alumnes, sent les tardes el moment destinat per a l’estudi tutoritzat pels educadors i per al temps lliure i l’esport.
 
Encara que a la residència no només aprenen els interns, també ho fan els educadors. "Probablement una de les millors experiències de la meva vida, ho puc dir sense por d’equivocar-me, et marca de per vida viure amb xavals i ser el seu germà gran per a molts dels que es troben fora de casa. Aquesta vivència és una cosa molt bonica, igual que al cap dels anys antics interns segueixin cridant-me, o fins i tot alguns m’hagin triat com a padrí de confirmació ", comparteix José Manuel Chaves.
 
Entre les instal·lacions de la casa destaquen la capella del Carmen, la zona d’habitacions, tant masculina com femenina, així com les pistes esportives i gimnàs. A més la residència-internat compta amb un espai menjador, jardins, sala de jocs i sala de televisió.
 
Aquests espais s’omplen de vida amb els alumnes, els que fan que la Residència passi a ser una veritable casa. "Per a mi això no és un internat, el nom està malament. Això és una casa, com per a tots els meus companys ", comenta Francisco Jiménez; per al qual el millor moment és difícil de decidir. "Un de molt bonic va ser l’any passat a la barbacoa a la piscina de final de curs, i sobretot l’emotiu vídeo final de curs", afegeix. Per a Antonio Hierro el temps ha anat omplint aquesta casa salesiana de vivències fins a esdevenir el centre de tot. "Al principi l’internat va ser un lloc estrany per a mi, tot i que tothom va tractar d’acollir-me i ajudar-me en tot. Aquest lloc en poc temps s’ha convertit en casa meva, els professors i educadors són la meva família i els interns els meus germans. Si hagués de triar un moment seria l’any passat a la revetlla de Maria Auxiliadora, quan tots vam sopar junts i després vam passar una estona divertida a les atraccions ".
 
Aquesta realitat de Salesians Utrera mostra cada any que és un oferta necessària gràcies a l’atenció personalitzada, l’acompanyament dels joves i el treball sobre uns hàbits d’estudis. Més de 130 anys ininterromputs en els quals han passat per la residència-internat milers de joves que posteriorment han destacat en múltiples àmbits de la vida; des de polítics, com Manuel Chaves, fins a la Congregació, com el cas de l’actual inspector Salesians Salesiana de Santiago el Mayor, Juan Carlos Pérez Godoy.
 
Com explica Juanjosé M. Gutiérrez, Utrera compta amb un cor salesià que batega amb força, "aquesta és la casa que els acull, aquesta és la seva Parròquia, aquest és el pati on trobar-se i fer amics, aquesta és l’escola que els prepara per a la vida i aquesta és la seva família, perquè ells són part fonamental de la nostra Comunitat Educativa-Pastoral, part de la nostra comunitat religiosa, part de la nostra Família Salesiana. Don Bosco està content perquè l’Internat salesià d’Utrera segueix sent una realitat ".
 

També et pot interessar …