25 noviembre 2015

Del 18 al 21 de novembre, va tenir lloc a Roma, el Congrés Mundial de l’Educació Catòlica, organitzat per la Congregació per a l’Educació Catòlica i la OIEC (Oficina Internacional d’Educació Catòlica) amb motiu del cinquantè aniversari de la Declaració del Concili Vaticà II Gravissimum educationis i el vint-i-cinquè aniversari de la Constitució Apostòlica Ex corde Ecclesiae. Els continguts de les ponències, testimonis i comunicacions han desenvolupat el lema del congrés: "Educar avui i demà. Una passió que es renova ".

La Congregació per a l’Educació Catòlica, conscient de la importància de l’educació i de la contribució que la comunitat cristiana està cridada a oferir en aquesta situació d’emergència educativa, ha volgut rellançar, a través d’aquest congrés, el compromís de l’Església en el camp educatiu. Els centres educatius catòlics no només són "dispensadors de competències", sinó que, per la seva mateixa naturalesa, es caracteritzen per ser llocs de trobada, de diàleg i de creixement mutu en un procés d’educació per a la vida que s’obre als altres en l’òptica del bé comú.

En el desenvolupament del congrés ha estat molt present aquest punt de partida que a partir de les dades rebudes com a contribució al instrumentus laboris que s’havia preparat, s’ha organitzat al voltant de quatre grans focus: la identitat i la missió de les institucions catòliques, els subjectes de l’educació, la formació de formadors i els desafiaments / perspectives per al futur. El congrés va concloure el dissabte, 21, a l’Aula Pau VI, amb la participació del Papa Francesc que deia als educadors catòlics que "no es pot parlar d’educació catòlica, sense parlar d’humanitat".

La representació salesiana dels diversos continents, tant de salesians com filles de Maria Auxiliadora, cooperadors i professors dels col·legis salesians, ha estat important. També en el conjunt dels ponents hi va haver la participació de tres representants salesians, en el camp de la formació de directius, el "couching" educatiu i la xarxa d’escoles a Amèrica llatina.

Pedro Yedra, director del col·legi salesià de La Cuesta, va acudir a aquest esdeveniment mundial del qual es treuen les primeres conclusions sobre l’intercanvi d’experiències. "La gran riquesa és trobar-te amb gent dels cinc continents. Conèixer les diferents realitats o la repressió que viuen moltes entitats educatives per part dels seus governs és una cosa que ha de obrir-nos els ulls. De vegades no som conscients de l’autonomia que tenim a nivell polític i no sabem treure-li tot el seu profit ".
 
Sobre l’experiència viscuda, el salesià compartia a aquest mitjà la manera de com aterrar el Congrés a les escoles salesianes d’Espanya. "La clau està en el sentit d’Església, hem de redescubir les nostres arrels com a escola catòlica i més sent veritat. Nosaltres oferim un ambient de qualitat, però no podem renunciar al que som. L’Evangeli, el que realment som, és la millor oferta possible ".

Per la seva banda el salesià Juan Carlos Pérez Godoy, Provincial de la Inspectoria Santiago el Mayor, i President de les Escoles Catòliques d’Espanya, transmetia la seva visió sobre la trobada en què s’ha compartit el sentit de l’activitat educativa. "Han estat dies intensos en què s’ha pogut renovar la convicció que l’Educació Catòlica, arrelada en la profunda relació entre l’experiència de la fe i la missió educativa i fonamentada en una identitat lligada als seus orígens i potser de la seva història , està cridada a donar el millor de si mateixa com a resposta a les profundes necessitats de vida, plenitud i sentit de l’home i la dona d’avui ", explicava el salesià.

També et pot interessar …