20 noviembre 2015

Des de quan és vostè a Sarrià?

Ja hi havia estat abans de l’any 2000, a la Comunitat del què aleshores era Casa provincial, a la casa que sempre s’ha anomenat Can Prats, on el mateix Don Bosco hi visqué gairebé un mes l’any 1886, a prop dels joves que hi vivien i es formaven als Tallers salesians, i també per contactar amb benefactors que el varen ajudar per a les seves Obres. Ara hi torno a ser des de fa una mica més d’un any, primer com a vicari de la nostra parròquia i ara com a rector.

Voldria destacar algun fet significatiu relació nat amb Don Bosco i Sarrià?
 
Doncs sí, perquè Don Bosco no va pas venir com a visitant i prou, sinó com a pastor dels joves, preocupat per les seves necessitats. Precisament algun temps abans del seu viatge hi va haver una epidèmia de còlera a Barcelona i Don Bosco va escriure al Director de l’Escola-Taller dient-li que acollís a la casa salesiana els nois que s’havien quedat sense pares a causa d’aquesta epidèmia.
 
Quines són les grans accions pastorals que desenvolupa una parròquia?
 
Tots sabem que a una parròquia s’hi celebren eucaristies, cada dia i, sobretot, cada diumenge. I també els altres sagraments de l’Església, està clar. A més a més, és un espai de pregària: la capella està oberta matí i tarda. Però som conscients que a més d’aquestes celebracions litúrgiques i de pregària, hem de ser testimonis del que creiem, diem i som. I això no pot quedar encerclat al temple parroquial, sinó que hem de saber proclamar la Paraula per l’Evangelització i la Catequesi, adreçada a totes les edats.
 
Ara bé, en nom d’aquesta fe, enrobustida per la Paraula i l’Eucaristia, hem de ser eficaços servidors dels altres sobre tot els joves (som una parròquia salesiana), els grans, els malalts i els que més necessitin de la nostra ajuda.
 
Expliqui com, a la parròquia, la fan aquesta ajuda.
 
Fem, sobre tot, dues coses molt senzilles però molt concorregudes: La primera, donar roba a persones que la necessiten. Saben que cada dijous a la tarda poden passar per la parròquia a demanar-ne, i se’ls atén tan bé com podem. També donem bosses ben plenes d’aliments a determinades persones que vénen a recollir-les els últims dijous de cada mes. Si podeu passar per la parròquia algun dijous a la tarda, sobretot el darrer, podreu comprovar aquest moviment i, si voleu, hi podeu ajudar.Aquesta roba i aquests aliments no surten pas del no res, sinó de les aportacions dels mateixos parroquians.
 
Què vol dir que la parròquia de Maria Auxiliadora és també Santuari?
 
Doncs sí, som parròquia des de l’any 1968, però Santuari des de l’any 1901. A mi m’agrada explicar i viure que Santuari vol dir casa de la Verge Maria que, com a Auxiliadora, és la Mare de Déu de l’Ajuda, la que vol ajudar a tots i a cadascun dels feligresos de la comunitat cristiana, però de manera especial als joves, dels què com a salesians ens hem de preocupar sempre, i dels necessitats, a qui Maria vol arribar mitjançant la nostra ajuda.
 
En aquest sentit cada diumenge posem vora de l’altar un gran cabàs en el què els participants en l’Eucaristia hi poden deixar de tant en tant una bossa amb aliments que després repartim als necessitats. És tot un signe del que és viure, celebrar i comprometre’s en la fe.
 
Fan alguna cosa més en aquest sentit d’ajudar als necessitats?
 
La nostra parròquia també fa una aportació econòmica al Centre Assís, que tots coneixem.
Ens estem proposant ajudar una activitat de l’Escola Salesiana que organitza classes de repàs gratuïtes a nens i nenes de l’escoles del voltant que no tenen possibilitats i medis per fer-ho pel seu compte. A més a més, paguem algunes medicines i donem d’altres ajudes puntuals a determinades persones.
 
Tenen pensada alguna resposta de cara a l’acolliment dels refugiats?
 
És quelcom delicat i complex que ens hem plantejat des del primer moment, per a respondre a la crida del Papa, de Càritas diocesana i dels nostres Superiors salesians. La resposta l’haurem de donar conjuntament tant la Parròquia com la comunitat salesiana, però encara no sabem com, perquè, a més de la logística pròpia d’aquesta realitat, hi ha temes previs de documentació administrativa, sanitària, escolar, etc. El nostre Santuari-Parròquia, en nom de Maria Auxiliadora, ha de poder respondre sempre als qui més necessitin de tot.

També et pot interessar …