11 septiembre 2015


"Enfront de la tragèdia de desenes de milers de pròfugs que fugen de la mort per la guerra i pel fam, i estan en camí cap a una esperança de vida, l’Evangeli ens crida, ens pregunta si estem "pròxims", dels més xicotets i abandonats." La Mare General, de l’Institut de les FMA, Yvonne Reungoat, dirigeix una carta a les Inspectores i les Superiors de les Visitaduries d’Europa i als seus Consells i per al coneixement a totes les Inspectores dels altres Continents.

"Benvolgudes Inspectores i Germanes dels Consells inspectorials d’Europa, arribe a vosaltres en la festa de la Nativitat de María per a compartir les trucades del Papa Francisco durant el ángelus de diumenge 6 de setembre o.s. que certament ja han trobat ressò en totes nosaltres, en les Esglésies locals on estem inserides, en els grups de la Família salesiana, en les persones que comparteixen la nostra missió educativa. Estem vivint un moment històric inèdit que ens implica intensament per la situació de sofriment de moltes persones: xiquets, joves, adults, famílies que fugen dels seus Països d’origen a causa de guerres, violències físiques i psicològiques, i per a romandre fidels a la fe en Crist. Han deixat tot, amb l’esperança de trobar en altres terres millors condicions de vida i perspectives de futur.

Les paraules de Papa Francisco ressonen en els nostres cors com una forta cridada: "Enfront de la tragèdia de desenes de milers de pròfugs que fugen de la mort per la guerra i pel fam, i estan en camí cap a una esperança de vida, l’Evangeli ens crida, ens pregunta si som "pròxims", dels més xicotets i abandonats. A donar-los una esperança concreta. No solament dir: "Ànim, paciència!…". L’esperança cristiana és combativa, amb la tenacitat de qui va cap a una meta segura. Doncs, en proximitat del Jubileu de la Misericòrdia, dirigisc una carta a les parròquies, a les comunitats religioses, als monestirs i els santuaris de tota Europa a expressar el concret de l’Evangeli i acollir una família de pròfug. Un gest concret en preparació a l’any Sant de la Misericòrdia.
Cada parròquia, cada comunitat religiosa, cada monestir, cada santuari d’Europa allotja una família, començant de la meua diòcesi de Roma."

No estem soles: podem connectar-nos amb altres grups de la Família salesiana i en particular amb els nostres germans salesians, els exalumnes, els salesians cooperadors, els laics de les nostres comunitats educatives. S’estan activant les diòcesis, les parròquies, les Congregacions religioses, moltes institucions i organitzacions: entrem també nosaltres sense por i sense demora en aquest moviment de caritat que té l’expressió de la misericòrdia. Us convide a trobar una modalitat de coordinació per a actuar en sinergia i posar-nos en contacte amb persones i autoritats competents. Tot ens estimula a fer gestos concrets per a acollir una família de migrants o menors no acompanyats, joves, mares amb xiquets.

Els pobres no poden esperar! Jesús ens encoratja: "En veritat jo us dic: tot el que heu fet a un solista d’aquests els meus germans més xicotets, ho ha fet a mi" (Mt 25,40).

Us agraïsc de cor també en nom de les germanes del Consell i ens unim a tots en aquest moment històric de particular emergència humanitària.

Déu us beneïsca, us sostinga, us de la força i la gosadia creativa de l’Esperit per a actuar amb generosa rapidesa."

Roma, 8 de setembre 2015
Sor Yvonne Reungoat
Superiora general de l’institut FMA
(Traduït per: Pilar Moreda)

També et pot interessar …