5 junio 2015


El salesià Francisco Javier Cánovas, 32 anys, actualment desenvolupa la seua missió educativa i pastoral a Cartagena treballant directament en el col·legi, la parròquia i el centre juvenil. També col·labora amb Alraso és l’associació que atén de manera preferent a immigrants i que porta col·laborant amb la FISAT des de fa alguns anys.

En quina iniciativa estàs implicat actualment?
Enguany, amb motiu de les celebracions del bicentenari del naixement de Sant Joan Bosco, volíem fer-li un regal molt especial. Des de la Comissió d’Inclusió Social de la nostra casa salesiana, hem organitzat diverses accions solidàries durant el curs, però on més forces estem destinant és a l’organització del Campament Urbà. Aquesta experiència es porta realitzant a Elx des de fa quasi deu anys i la riquesa que suposa per als voluntaris, els destinataris que participen i per a tota la comunitat educativa, volem viure-la ací també.

Què futur li augures al projecte?
Puc dir com somie aquest projecte. Veig molta gent implicada, col·laborant i treballant en equip durant tot l’any per a consolidar un projecte que siga realment educatiu, evangelitzador, transformador de la realitat i que arribe al cor dels xavals i les seues famílies. Somni amb joves que viuen l’experiència del Campament Urbà i ho utilitzen com a trampolí per a crear altres projectes, per a atendre a molts joves i per a crear llaços amb altres associacions, grups i agents socials que tenen les mateixes finalitats que nosaltres. En la casa de Don Bosco cabem tots; ací encara hi ha buit per a molts xiquets, joves i adults que poden viure una experiència profunda de família, de compromís, d’amistat, d’alegria…

Explica’ns una mica sobre els xiquets, la realitat del projecte…
Encara no coneixem als destinataris, però estem treballant en xarxa amb altres entitats socials perquè deriven als xavals al campament urbà i poder ser fidels al perfil de destinatari d’aquest projecte. Des del principi hem comptat amb el respatler dels Serveis Socials de l’Ajuntament i els primers destinataris del Campament Urbà procedeixen de l’Hospitalitat de Santa Teresa, una associació amb finalitats socials que porta “creant solidaritat” a Cartagena des de fa quasi cent anys. El més bonic, com sempre que comencem un projecte, són les persones. Em trobe envoltat de gent que se sent protagonista d’aquesta història, que es mou, aporta, motiva i transmet a uns altres la il·lusió que tenim per traure avant aquest projecte. De manera especial els membres de la nostra Comissió d’Inclusió Social, que porta pensant i materialitzant aquest projecte des de finals del curs passat.

Quina diferència a la Fundació Ángel Tomás d’altres entitats?
 
Crec que la diferència no està en el que fem, sinó en com ho fem. La FISAT és molt jove i haurem de vigilar sempre perquè no deixe de ser-ho: valent, atrevida, dinàmica, creativa, amb una estructura senzilla i àgil que permet donar resposta a les necessitats dels xiquets i joves dels llocs en els quals els salesians estem presents i que per diverses circumstàncies o etapes de la vida, poden trobar-se desprotegits o en risc d’exclusió social. La Fundació executa els seus projectes amb una eina: l’educació; un estil: el sistema preventiu; un model: Don Bosco. Açò, al meu entendre, és el que ens diferencia d’altres entitats, és la nostra “denominació d’origen”.

També et pot interessar …