22 mayo 2015


El 18 de maig, el salesià Vincent Mondal, administrador econòmic de la Província salesiana de Calcuta, que inclou també Nepal i Bangladesh, va participar en la roda de premsa organitzada per Missiones Salesianas on va compartir amb els periodistes i representants de ONGDs les últimes notícies sobre la difícil situació que travessa Nepal després del segon terratrèmol ocorregut el passat 12 de maig, replica de l’esdevingut el 25 d’abril.

Els danys han sigut indescriptibles. “Devastador. El 45% dels habitatges han sigut derrocades. Són construccions frèvoles, sense bigues ni pilars, no estan preparades per a resistir un terratrèmol”, assenyalava Vincent Mondal.   Tampoc el paper del Govern nepalés queda ben parat enfront de la comunitat internacional a l’hora d’atendre a la seua pròpia població.

És per açò que Vincent Mondal explicava com la coordinació s’està fent a nivell d’institucions de l’Església (Càritas, salesians, jesuïtes…), a més d’altres organitzacions civils. Els impediments burocràtics que acompanyen a l’acompliment d’els qui realment estan treballant per la població  semblen residir en la sospita d’unes institucions corruptes en les quals no es pot dipositar la gestió de l’ajuda internacional. 

De moment, l’ajuda s’ha concentrat principalment a Kàtmandu, on treballen la xarxa Don Bosco, Càritas i altres ONGDs. A més de la labor que els Salesianos estan realitzant pel que fa a atenció de primera necessitat (aliments, tendes de campanya,…), es fa necessari pensar en el futur.

Vincent Mondal explica: “Es necessita passar a una planificació a mitjà i llarg termini per a enfrontar les necessitats de totes aquestes persones. És per açò que estem organitzant un programa d’intervenció que ens portarà un parell de mes concretar. Per a engegar-ho són necessaris recursos econòmics. Nepal amb prou faenes té producció pròpia i depèn en gran manera de l’Índia i Xina. S’està rebent diners de diversos països d’Europa, Amèrica…  i es fa molt necessari planificar molt bé l’ús d’aquests recursos.”  

La situació de la infància i de les mares lactants va ocupar part de la reflexió de Vincent Mondal a l’hora de referir-se als més vulnerables. També el fantasma de l’oblit, com en tantes tragèdies, sobrevola Nepal.

Una vegada que passe l’estirada mediàtica, una vegada que els focus es giren en una altra adreça, ens acordarem de Nepal?  “Nepal rep molt turisme, és un país que agrada molt, esperem que la gent no s’oblide de Nepal doncs Nepal, per si mateix, no pot sobreviure”, conclou Vincent Mondal. 

També et pot interessar …