2 abril 2015

Els salesians són presents al Iemen des de fa 28 anys. La seva presència, que depèn de la Inspectoria de l’ Índia-Bangalore, es deu a la invitació rebuda del Vicariat Apostòlic d’Abu Dhabi, Unió dels Emirats Àrabs, i s’ha desenvolupat en quatre presències: a Sana’a, la capital, i a Aden, Taiz i Hodeida. Aquí està el seu informe sobre els últims esdeveniments al país, enmig d’una guerra civil i el bombardeig de la coalició liderada per Aràbia Saudita.
 
Durant la major part d’aquest temps, el nombre dels Salesians presents al país ha estat de 5 germans: dos a Sana’a i un en cada un dels altres tres centres. En general, els religiosos es reuneixen un cop al mes, per tenir un temps de compartir i reflexió, i per fer experiència de comunitat, fins i tot enfrontant dificultats a causa de la seva condició de vida solitària en un ambient totalment no-cristià.
 
Els salesians són els únics sacerdots catòlics al país. S’encarreguen de les tres esglésies catòliques reconegudes a Aden i dels immigrants presents allà, provinents de diferents parts del món, particularment de Filipines i de l’Índia, que treballen com infermers; també asseguren l’assistència espiritual a les Germanes de la Caritat (l’única altra Congregació Religiosa catòlica present), que es dediquen a una sèrie d’activitats humanitàries en els hospitals, centres per a gent gran, malalts i nens necessitats; i a Sana’a també ofereixen assistència espiritual als funcionaris catòlics de les missions diplomàtiques de diversos països.
 
La situació sempre ha estat difícil per als salesians, però els esdeveniments recents ara fan la vida més difícil que mai. Les lluites internes entre les diferents faccions s’ha complicat amb la participació directa d’Aràbia Saudita, al capdavant d’una coalició compromesa en el bombardeig de les instal·lacions militars de la Houthi, un grup xiïta ben organitzat i influent en una població de majoria sunnita, que amb gran determinació està tractant d’obtenir el control sobre tot el Iemen i que va obligar el president Mansur Hadi a fugir de la capital i més tard del país. La manca d’un poder central acreditat, la retirada de les missions diplomàtiques estrangeres i, en particular, la crida per part de l’Índia als seus prop de 4.000 ciutadans, fa cada dia més difícil i perillosa la seva permanència.
 
"En relació a la situació aquí, fins ara estic fora de perill. Per descomptat, personalment he experimentat moments de gran temor, amb coets que passaven sobre el taxi en què viatjava, trets i crits voltant de l’església, l’estrèpit de les explosions i els míssils que cauen a 5 o 10 quilòmetres de distància … ", informa un dels Salesians presents a Aden.
 
"Tot i que abans estava en curs una guerra civil, Aden era un lloc segur, amb la presència de moltes ambaixades estables, els seus serveis de seguretat i l’exèrcit voltant. Però ara, és diferent. Actualment, no hi ha ambaixades a Aden i els països presents com a força de protecció o compromesos amb l’entrenament militar s’han endut el seu personal. Fins i tot moltes de les grans empreses, corporacions i famílies riques han marxat ".
 
 
"En la mateixa societat civil hi ha diferents faccions amb diferents afiliacions, que també afecten els militars, amb un grup que dóna suport als rebels, altres que sostenen l’expresident i els altres a l’actual president … El mateix s’aplica pel que fa a les altres institucions com la policia … Si a això s’afegeix les milícies locals lleials a líders individuals, tindran una idea de la situació actual del país i de la seva gent ".

També et pot interessar …