6 marzo 2015

Més de 300 persones vingudes de diferents presències salesianes de tot Espanya es van reunir els dies 4 i 5 de març al Congrés d’Escoles Salesianes, celebrat a l’auditori del CaixaForum de Madrid amb el lema "Juntos soñamos el futuro".

Hi havia ganes de tornar a fer una posada en comú -el darrer congrés s’havia celebrat el 1988- i l’acte no va defraudar. Inspectors i inspectores, Salesians, Filles de Maria Auxiliadora, professors, directius i altres representants dels col·legis van donar "el tret de sortida a una carrera de fons" per construir l’escola salesiana del futur.

En la primera ponència, Norbert Monfort, especialista en Lideratge, Gestió del Canvi i Direcció de Persones, va parlar sobre com oferir una resposta comuna des de les escoles als nous reptes que planteja la realitat actual. Recolzat en el model de gestió del canvi de Kotter, Monfort va sostenir que el millor moment per iniciar el canvi és ara, quan les escoles salesianes es troben en l’elit del món educatiu.

Després del descans per al dinar, José Joaquín Gómez Palacios, sacerdot salesià expert en temes de pastoral juvenil i pedagogia salesiana, va fer una aproximació a les figures de Don Bosco i els seus referents vitals per oferir una visió de l’Escola Salesiana en l’horitzó de l’any 2020.

Les últimes hores de la primera jornada es van dedicar a la feina per grups per aportar suggeriments i idees sobre la visió de les Escoles Salesianes el 2020. Un treball que es va posar en comú posteriorment a l’assemblea.

A l’inici de la segona jornada, Ana Romeo, especialista en el desenvolupament de la competència d’aprendre a aprendre i ensenyament per a la comprensió, va explicar en la seva ponència com avançar cap a un canvi amb sentit, mantenint una fidelitat creativa al carisma i promovent les sinèrgies i el treball en xarxa.

Nuria Espasa, de l’editorial Edebé, va aportar als presents alguns possibles facilitadors en la gestió del canvi. Per la seva banda, Manuel Redondo va mostrar les conclusions del grup de treball Línia pedagògica de les Escoles Salesianes.

Al congrés tampoc va faltar la música, que va arribar de la mà d’un grup vinculat a les presències salesianes de València amb la presentació del disc ‘Don Bosco 21’. Després d’aquest congrés, les Escoles Salesianes emprenen un nou camí, somiant junts el futur i deixant "que l’èxit estigui en mans del Senyor".

També et pot interessar …