30 enero 2015

Aquest espai es queda petit a l’hora d’explicar la quantitat de tasques socials que porta a terme aquesta entitat cristiana. El salesià Joan Valls (Barcelona, 1957) ens ho explica amb la precisió de qui es dedica a aquesta feina en cos i ànima. Treball admirable i necessari que tots hauríem de conèixer. El local és al C. Mariola, 35. Correu electrònic: pes.lleida@salesians.cat

Qui sou Salesians Sant Jordi PES Lleida?

Som una entitat fruit de la fusió de CIJCA (Col·lectiu d’iniciatives juvenils contra l’atur) i l’Associació Casa Don Bosco. Desenvolupem la tasca que les dues entitats havien fet fins ara.
 
Qui era Don Bosco?
 
Un capellà torinès del segle XIX, que es va dedicar a donar oportunitat als joves més desafavorits de Torí, en plena Revolució industrial. Va oferir-los formació, per l’alt grau d’analfabetisme, i una llar als qui no en tenien. La seva vocació va ser ocupar-se integralment als joves en situació de risc. Curiosament, la societat torinesa de l’època s’assembla molt a la que tenim ara. La pedagogia que feia servir encara ara es considera avançada. Don Bosco va apostar per la pedagogia preventiva. Sempre va creure en els joves, seguint l’Evangeli. Ens va oferir tot un sistema pedagògic que segueix molt vigent.
 
Com dueu a terme la vostra tasca, els Salesians?
 
Els Salesians de Lleida, junt amb educadors i voluntaris, gestionem dos centres oberts, un a la Bordeta i l’altre al Centre Històric, adreçats a joves de 12 a 18 anys amb dificultats. També tenim un servei d’inserció sociolaboral, d’orientació i formació. Comptem amb la Casa Don Bosco, per a joves que no poden viure amb la seva família, concertada amb la Direcció General d’Atenció a la Infància. I, finalment, l’àrea de suport al jove tutelat i extutelat.
 
Com ho viuen aquests joves?
 
Intentem seguir l’esperit de Don Bosco i, més que oferir-los serveis, que es trobin en família, estimats, on tothom se senti acollit, atès i personalment reconegut. Atenem més de mil joves l’any, i la immensa majoria tiren endavant, convertint-se en protagonistes de les seves pròpies vides.
 
Com us financeu?
 
Bàsicament, des de l’Adminstració (Generalitat i Paeria) i de fundacions privades, com “la Caixa”. Els nostres serveis són gratuïts.
 
Celebreu el bicentenari del naixement de Don Bosco?
Sí (somriu). Del 28 al 31 de gener. Hi sou convidats.

També et pot interessar …