28 enero 2015

Rodrigo Muñoz Avia (Madrid, 1967), amb la novel·la, escrita originalment en castellà, El signe prohibit, i Care Santos (Mataró, 1970), amb la novel·la Mentida, són els guanyadors de la XXIIIa edició del Premi EDEBÉ de Literatura Infantil i Juvenil. 

Les dues obres premiades enllacen directament amb la realitat, de vegades molt dura, dels infants I joves i són un homenatge a la literatura.
 
Feia cinc anys que Rodrigo Muñoz Avia no escrivia per a infants. No tenia una idea clara fins que la figura del gran escriptor George Perec li va suggerir la història.
 
Malgrat que l’ésser humà no pot canviar la realitat, sí que podem canviar i jugar al nostre plaer amb el llenguatge com ho va fer George Perec. Lluitar i rebel·lar-se per una causa per mitjà de les paraules és precisament l’eficaç eina que utilitza en Jordi, el protagonista d’El signe prohibit. Ha desaparegut misteriosament la seva millor amiga, l’Aleksandra, i fins que no torni o no la trobi ha decidit ometre la lletra “A”. No serà fàcil el repte: aquesta és la protesta d’aquesta novel·la intrigant, ben tramada, sobre l’amistat, l’amor i les absències, i amb un protagonista molt poderós: el llenguatge.
 
Feia temps que Care Santos desitjava escriure una història sobre el tracte que reben per part de la societat els joves criminals. És un tema difícil de plantejar, especialment si pensem en aquestes edats.
 
Amb la premissa que hi ha solució quan el delinqu?ent és un menor, l’escriptora volia parlar del dia a dia dels joves marginals, abocats en la majoria dels casos a la delinqu?.ncia i la presó.
 
Mentida és la historia de la Xènia, una noia que estudia batxillerat i s’enamora, no pas d’un noi del seu entorn sinó d’un fantasma, d’una veu sorgida d’Internet amb el qual comparteix la passió per la lectura.
 
Intentarà una trobada, però la identitat del jove és falsa, no existeix, és mentida!
Un paquet inesperat li revelarà la identitat del noi amb qui ha compartit les més intimes emocions.
Prové de la presó de menors i conté la història d’un assassí. Mentida és un relat impactant, que intriga, arrossega i finalment noqueja el lector, tot trencant esquemes i prejudicis.
 
345 originals, procedents de tot l’Estat i de l’Amèrica Llatina, confirmen la solidesa d’un guardó que s’ha vist, a més, doblement reconegut amb el Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2011 I 2013 en dues ocasions (2011 i 2013): L’illa de Bowen, de César Mallorquí, i Paraules emmetzinades, de Maite Carranza, guardó que atorga anualment el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.
 
Han participat en aquesta edició 205 obres en la modalitat infantil i 140 en la modalitat juvenil.
 
N’hi ha 314 d’escrites en castellà, 20 en català, 8 en gallec i 3 en basc. Aquesta és, potser, una de les principals singularitats del Premi: originals en les quatre llengu?es hi opten en igualtat d’oportunitats.
 
Al llarg de les 22 edicions anteriors s’han guardonat 26 obres en castellà, 13 en català i 4 en gallec.
 
Continuem creient que hem de donar suport als escriptors i per això el Premi edebé manté una dotació econòmica total de 55.000 euros (30.000 euros per a l’obra juvenil i 25.000 euros per a l’obra infantil).
 
Van ser guanyadors de l’edició anterior David Nel·lo, amb La nova vida del senyor Rutin, i Pedro Riera, amb La tomba d’Aurora K.

També et pot interessar …