28 enero 2015

Participen en la nova edició 205 obres en la modalitat infantil i 140 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (314), en català (20), en gallec (8) i en basc (3). Aquesta és, potser, una de les principals singularitats del Premi: que originals en les quatre llengües hi opten en igualtat d’oportunitats. Al llarg de les 22 edicions anteriors s’han guardonat 26 obres en castellà, 13 en català i 4 en gallec.

 
La procedència de les novel·les és àmplia amb representació de totes les comunitats. Madrid (amb 43) i Barcelona (amb 27) i són, un any més, les que aporten més originals. Segueixen Andalusia (17), Comunitat Valenciana (15), País Basc (12), Galícia (10), Principat d’Astúries (8) i Aragó (6). Aquest any també hi hagut increment d’originals d’Amèrica Llatina.
 
Pel que fa a les temàtiques predominants, en la modalitat infantil destaquen la novel·la realistes y també d’aventures. Pel que fa a la modalitat juvenil, sobresurten les novel·les de denuncia i policíaques o d’intriga.
 
Després de 23 convocatòries, el Premi ha aconseguit una plena consolidació, reputació literària i, en especial, un gran nombre de lectors. De fet s’ha convertit en referència obligada entre els nostres autors, tant per la qualitat de les obres com pel prestigi dels escriptors i escriptores que l’han obtingut en edicions anteriors. Així mateix, L’illa de Bowen, de César Mallorquí, i Paraules emmetzinades, de Maite Carranza, darrers Premis EDEBÉ, han estat distingits amb el Premio Nacional 2013 i 2011, respectivament, que concedeix el Ministerio de Cultura.
 
La relació l’encapçalen Carlos Ruiz Zafón i Gabriel Janer Manila, seguits d’altres noms significatius en el panorama de les lletres de tot l’Estat, com Jordi Sierra i Fabra, Andreu Martín, Juan Madrid, Agustín Fernández Paz, Elia Barceló, Pasqual Alapont o Fina Casalderrey.
 
El Premi EDEBÉ té una dotació econòmica global de 55.000 €: 30.000 euros per a l’obra juvenil i 25.000 euros per a l’obra infantil.
 
Van ser guanyadors de l’edició anterior David Nel·lo, amb La nova vida del senyor Rutin, i Pedro Riera, amb La tomba d’Aurora K.
 

També et pot interessar …