11 diciembre 2014


La Comissió de Plataformes Socials va organitzar el 22 i 29 de novembre la Jornada Inspectorial d’Inclusió Social sobre el consum d’alcohol i altres substàncies en els adolescents, a El Campello i Godelleta, respectivament. Una jornada en la qual van participar salesians, professors, animadors, catequistes i educadors de la Comunitat Valenciana, Saragossa i Múrcia.


La jornada va ser dinamitzada per Silvia Bases i Alfonso Cañueto, educadors socials del Projecte Energy Control (http://energycontrol.org/) de l’ONG ABD-Associació Benestar i Desenvolupament.

Es van tractar temes com l’evolució i els canvis en els patrons de consum de drogues; perspectives, discursos i polítiques de droga; la situació actual del consum de drogues en adolescents en l’Estat espanyol; efectes i mites sobre l’alcohol i altres drogues, l’adolescència com a etapa vital i el consum d’oci contra el consum problemàtic. "El jove ha de ser el centre de la intervenció i no la substància en si" van afirmar.

Segons els ponents "l’oci alternatiu és una eina real per a la prevenció del consum", els agents implicats: la família, l’escola, els amics són part important en la tasca de prevenció, així com la visió de les drogues que ofereix la publicitat i els mitjans de comunicació social. Al llarg de la trobada també es donaren claus i es van explicar els recursos de prevenció existents en el nostre entorn i com utilitzar-los.

La metodologia de la jornada va compaginar les explicacions dels docents amb l’experiència i la reflexió pràctica.

Energy Control  va sorgir  a  Barcelona  en  1997  com  un  projecte  pioner  a Espanya en l’àmbit de la reducció dels riscos associats al consum recreatiu de  drogues,    havent  rebut  des de  llavors  el  reconeixement  de  nombroses administracions (europees, estatals, comunitàries i locals) així com el suport i col·laboració  de el  propi  sector  de el  oci  nocturn  i  una  excel·lent  acceptació  per part dels nostres destinataris finals: els consumidors de drogues. En l’àrea educativa les seues intervencions estan dirigides a tota la comunitat educativa amb l’objectiu d’aportar informació útil sobre drogues, tenint en compte les diverses necessitats de l’alumnat, la família i els professionals que treballen amb joves i adolescents.

També et pot interessar …