5 diciembre 2014

José Antonio San Martín és responsable de la procura salesiana a Espanya (Misiones Salesianas y Jóvenes y Desarrollo), el motor de la solidaritat dels seguidors de Don Bosco al nostre país, i des d’aquí a la resta del món. Ara, especialment, amb el drama de l’ebola.
 
Sobre la primavera de Francesc, Sant Martín no amaga la seva esperança: "El que estem vivint ara em recorda molt a aquells primers moments després del Concili Vaticà II, que vivien amb il·lusió, amb esperança, donant gràcies a Déu. S’està inculcant l’Evangeli amb unes claus actuals ". I davant els crítics a les reformes "franciscanes", una mena d’avís a navegants: "Si la crida a la fidelitat al Papa es va aplicar en temps passats, apliquem-ara, perquè és la figura del Papa, es digui Pere, Joan o Pau ".
 
 

¿Des de fa quant de temps ets salesià?

 

 
Des de l’any 1955.
 
 

Estàs a punt de complir els 60 anys de professió?

 

 
Aquest any al febrer compleixo els 50 anys com a sacerdot i de professió els 60, efectivament.
 
 

Des de sempre vas pensar que volies ser salesià?

 

 
Doncs no, la veritat és que va sorgir: jo vaig estudiar al col·legi nostre de La Coruña des de petit fins a COU i el germen vocacional em va sorgir pràcticament a COU. Després d’acabar, vaig estar un any a La Coruña treballant i després vaig venir per al noviciat aquí a la província de Guadalajara. A Mohernando, un lloc preciós.
 
 

A Misiones Salesianas esteu ara centrats en la campanya del Ebola que, encara que sembla que ha desaparegut dels mitjans de comunicació, segueix fent passar-ho molt malament a moltes persones.

 

 
Doncs sí, segueixen passant molt malament i nosaltres el que anem a enviar des d’aquesta revista, Misiones Salesianas, és que cal seguir insistint. Perquè a la meva manera de veure-ho hi ha un perill que és només pensar que l’Ebola és un problema sanitari, ja que és molt més que això, és un problema humà, perquè els nens que han quedat sense llar cal mantenir al llarg del temps i cal educar-los i alliberar-los d’una situació psicològicament molt dura i econòmicament molt tràgica.
 
 

On a més els que sobreviuen se senten assenyalats com a "nens maleïts", a part d’haver perdut a la seva família.

 

 
Així és. A més això del "nen maleït" és un tema que a l’Àfrica és una realitat, sobretot en algunes zones on acusen a aquests nens de ser els causants i propagadors de la malaltia, com un tema de bruixeria. I cal tenir molta cura en moltíssims aspectes, perquè a part del mal que es fa als nens, poden ser tan anormals (perdó per l’expressió) com per arribar a destruir l’obra que s’està fent amb això, en comptes de cuidar-la.
 
 

Fa dues setmanes va estar aquí Jorge Crisafulli,  un salesià argentí,  coneixedor de primera mà de tot el que està passant a Sierra Leone, Libera, als països fonamentalment afectats pel Ebola, i ens feia un retrat esperançador. Però també hi va haver un parell de frases que a mi em van cridar l’atenció: "L’ Ebola està guanyant la batalla" o "estem perdent la batalla contra l’Ebola", que a mi em va fer pensar, sobretot en un moment en què després que afortunadament Teresa Romero hagi pogut superar l’Ebola, Espanya sig
ui un país "lliure" de la malaltia i el tema hagi desaparegut dels mitjans. És lamentable.

 

 
La frase jo crec, que cal prendre-la en un context, perquè en el primer moment va dir això i aquesta frase et xoca a tu i em xoca també a mi, però potser és fruit de viure durament una sensació molt forta. Però també va ser molt bonic com va acabar, dient que realment cal tenir esperança i que això se superarà en tots els aspectes. De tal manera que si agafem la primera frase queda  fins i tot "una mica malament" però crec que cal entendre-la en el context que ho va dir, perquè ell està esperançat i, de fet, crec que ho estan treballant molt bé.
 
 

Com treballeu allà?

 

 
Un dels nostres camps importants és tot el que és educació. A l’hora d’educar parlem de l’educació en un sentit formal però parlem també d’educació en el sentit de recollir a nois del carrer, que estan vivint situacions molt dolentes. Allà mateix a Sierra Leone hem tingut a nois de la guerra, d’aquella guerra que va dividir el país. Tot el que és treballa amb aquesta gent és una tasca molt important. I després també s’està treballant la qüestió del temps lliure i anar ajudant a aquesta gent en aquests moments, ja que en el temps lliure també s’educa. El que passa és que ara les escoles estan tancades per aquesta situació, s’ha obligat a adaptar una escola a una residència per a nens de Ebola, adaptar-la per tractar de donar-los un lloc, perquè si no té família, això serà una bomba de rellotgeria.
 
En aquest moment ja tenen gairebé al voltant de 50 o 70 i hi ha una previsió d’arribar a més, perquè és el que et deia abans, el problema de l’ebola és sanitari i és el primer que cal tallar, però també és humà i cal tractar d’ajudar a aquells que han tingut la tragèdia de perdre als seus pares, la seva família, i que ara estan sols.
 
Perquè l’Ebola al final és una malaltia molt dura per la qual no hi ha cura, almenys de moment. Però no deixa de ser, amb tot lo greu que és, un factor més d’aquesta desigualtat, d’aquest descart, d’aquesta societat desestructurada, que fomenta la fam, la pobresa, i que no crea les condicions per al veritable desenvolupament de tants i tants pobles a l’Àfrica.
 
 

Misiones Salesianas teniu una campanya oberta que es diu SOS Fills de l’Ébola, que té una pàgina web. No només treballeu amb l’Ebola, perquè Misiones Salesianas està present en els cinc continents. On esteu presents?

 

 
No, no, Misiones Salesianas treballa en moltes coses. Els Salesians estem presents en aquest moment en 133 països: a l’Àfrica aproximadament en 42 països, a Àsia en uns 26, també a la zona d’Oceania, s’està a la zona de Papua Guinea, a Austràlia, Nova Zelanda i en alguna illa més . I també, lògicament, a Europa i a Amèrica, en els dos continents. Cal entendre que avui dia el terme de missió és més ampli que el clàssic, perquè avui a Europa cal educar i cal evangelitzar també. De fet, és curiós, perquè estem tenint gent de territori clàssic molt estimat missioner que està treballant ara a Europa.
 
Això dóna una mostra de l’universal que és ara l’Església, que és Evangeli i evangelitzadora, i que els europeus, el gran món civilitzat, hem de començar a aprendre que tenim moltes coses de prendre de la resta del món i que no tenim totes les respostes.
 
Un fenomen curiós és el cas nostre, i suposo que d’altres congregacions religioses, a Vietnam, en un sentit positiu perquè estan sortint moltes vocacions, i a més amb un nivell intel·lectual alt, d’universitat. I s’estan oferint a anar per tot el món (jo vaig estar l’any passat a Paraguai i em vaig trobar dos vietnamites allà, però hi ha algun vietnamita també aquí a Europa). És molt interessant i a més té un caràcter molt dolç, molt proper, molt humà, la qual cosa és molt enriquidor en tots els aspectes i aquest és un signe bonic: se’ls va donar des d’Europa i ens estan donant ara ells, i ens ensenyen moltes coses .
 
 

A més de Misions Salesianas ONG, per així dir-ho, teniu una altra organització que és Jóvenes y Desarrollo.

 

 
Jóvenes y Desarrollo és pròpiament l’ONG, perquè nosaltres en la secció de captació no som ONG, però l’ONG és Jóvenes y Desarrollo. Estan fent un treball molt bonic, el que passa és que estan patint la situació tràgica que han viscut les ONG. És a dir, una reducció de pressupostos estatals, sobretot en cooperació i desenvolupament, molt alta que, evidentment, fa patir els que treballen allà i que ens fa patir també a tots.
 
 

Tornem al tema de l’ebola. L’Ebola fomenta, en un moment donat, una ajuda que després desapareix, però continua havent pobres, segueix havent-hi gent que ho passa malament i, en època de crisi, en aquest país i en molts altres hem reduït tots els ajuts.

 

 
Però fins i tot la cooperació és altament positiva i és molt bona.
 
 

Hi ha marca Espanya, com diu algú.

 

 
Sí, i dins d’ella, programes molt bonics, com educació per al desenvolupament, que és crear un sentit de justícia, d’equitat, de solidaritat, que és bonic i que l’ha desenvolupat magníficament Joves i Desenvolupament. Però és que a més cal pensar en una altra cosa, i és que de vegades en la cooperació t’ajuden a fer l’estructura, però el problema és el manteniment després de l’estructura. Perquè un noi o una noia allà no tenen una escola de formació professional o d’un altre tipus, perquè no tenen els mitjans d’aquí per mantenir això.
 
 

Construir un hospital sense llits i sense metges i sense infermers i sense accessos per als malalts …

 

 
Això cal mantenir-lo, i suposa també un esforç de Misiones per ajudar al manteniment de moltíssimes obres que hi ha, i que de vegades és el que suposa més esforç i més treball.
 
 

Els salesians també esteu en la vostra congregació de canvis: hi ha un procés d’unificació de les inspectories que a més coincideix amb que per primera vegada en la història hi ha un espanyol com a successor de Don Bosco, com a rector major, un personatge, Ángel Fernández Artime, que vam tenir la sort d’entrevistar fa uns mesos i que, a part d’un home molt interessant, és un expert en comunicació, que  alguna institució de l’Església pagaria molts diners a per tenir-lo de portaveu simplement, no dic ja de responsable.

 

 
El conec bé perquè quan jo vaig ser provincial d’aquella zona ell era vicari delegat de pastoral juvenil, i és realment una joia, sobretot perquè és un home molt proper, molt afectuós: un home que sap animar, un home que sap governar, té unes qualitats fora de l’ordinari, Déu vulgui que ens duri molt i que contribueixi al desenvolupament de l’Església. Jo crec que té molt del nostre estimat Papa Francesc.
 
Francesc és un model bastant clar: un home alegre, bon comunicador i que està pendent de tot el que succeeix. I viatjant molt, per la qual cosa ens va explicar, viatjant per conèixer físicament les obres i als salesians.
 
Està passant per tot el món perquè és una cosa interessant, una animació necessària, a més de ser una manera de conèixer la realitat. Perquè jo et parlo d’Àfrica, perquè per sort he estat en tres o quatre continents, i no és el mateix parlar des d’aquí que parlar havent estat allà, coneixent la realitat. I Ángel està recorrent tot el món i això està sent molt interessant per a ell i més molt estimulador per als salesians.
 
 

Parlaves de l´Ángel com el model Francesc. Com ho esteu vivint a la congregació?

 

 
Doncs molt contents i amb esperança, perquè creiem que això és una recuperació del Vaticà II, els que tenim certa edat i vivim aquella experiència i que per a nosaltres va ser realment una bufada per a l’esperit, creiem que això és un altre buf.
 
Hi ha similituds entre el que es va viure, aquesta esperança … Almenys per als que tenim certs anys, si. Jo el que estic vivint ara em recorda molt a aquells primers moments després del Concili Vaticà II, que vivien amb il·lusió, amb esperança, donant gràcies a Déu. S’està inculcant l’Evangeli amb unes claus actuals.
 
 

Com creuen els Salesians que poden ajudar a aquesta primavera, que diem nosaltres, a aquest moment que està capitanejant Francesc?

 

 
Ajudar complint un aforisme que sempre s’ha dit però que també caldria aplicar avui: fidelitat al Papa. També al Papa d’avui i també fins i tot al plantejament que està fent, que no és antievangèlic, al contrari, és profundament evangèlic. Pot ser que el nostre Evangeli s’hagi ficat en altres elements d’una cultura que avui ja està sobrepassada, i el que sigui purificació per acostar-nos a la puresa de l’Evangeli, cal. Per això s’està vivint amb gran alegria i crec que calia concretament això. No es tracta de dir que els d’abans eren dolents i els d’ara són bons, crec que entrar en aquestes batalles és una bajanada (a mi no m’agrada entrar en papers de conservador o progressista) però cal ser simplement evangèlic.
 
Sembla, però, que aquest Papa, fins i tot des de dins, no diré que té enemics però si crítics molt forts.
 
Sí, jo faria una reflexió: si el concepte de fidelitat al Papa es va aplicar en temps passats, apliquem-ara, perquè és la figura del Papa, es digui Pepe o es digui Joan o es digui Pau. Caldria aplicar i caldria convèncer-se que ell té una autoritat moral a part de la jurídica i té un plantejament que està fent, a més col·legialment, com manava el Vaticà II, pel que crec que pot donar-nos molta llum i ens pot ajudar a tots .
 
 

Completament d’acord. Se’ns va quedar al tinter el procés d’unificació de les inspectories. Com ho esteu vivint?

 

 
De les sis que hi havia en quedem només dues. Ens van unir en aquesta zona la província o Inspectoria de Bilbao, la de Lleó (que abastava tot el Nord-oest) i la de Madrid i després a l’altra zona van quedar unides Canàries, Andalusia, València i Catalunya.
 
 

Precisament un dels inspectors que anaven a ser nomenat va ser al final Ángel.

 

 
Ángel estava nomenat per una de les dues, possiblement per aquesta, i quan anaven a enviar cap allà va sorgir el capítol general i la gratíssima sorpresa que va ser triat ell: en la primera votació va aconseguir ja la majoria.
 
 

La unificació és única i exclusivament per qüestions numèriques o estem parlant d’altres coses?

 

 
És més àmplia, hi ha un factor que no cal discutir i que és una realitat sociològica: anem disminuint, l’edat mitjana és alta, llavors hi ha un factor vocacional que ens està influint lògicament a tots els grups religiosos. Aquest és un factor. Però també és per agrupar forces, cohesionar forces i llançar amb més força al seu torn en el camp educatiu i evangelitzador. Reduir-lo a que no hi ha prou salesians és empobrir el plantejament: és sobretot que la unió de més forces potenciï el treball i aconsegueixi millors resultats.
 

 

També et pot interessar …