27 noviembre 2014

El Saló del Consell de Cent de l’Ajuntament de Barcelona és un dels salons més bells de l’arquitectura gòtica europea. Va ser construït en el segle XIV pel Mestre Pere Llobet.  

El dia 26 de novembre de 2014, en aquest solemne saló el senyor Xavier Trias, alcalde de la ciutat, ha distingit la presència salesiana del carrer Rocafort amb la Medalla d’Honor de Barcelona «per la seva contribució al llarg de 124 anys a la formació de les persones i en favor dels més necessitats». El P. Cristóbal López ha rebut el guardó en representació d’aquesta obra salesiana i de la Inspectoria Maria Auxiliadora.
 
L’any 1890, quatre anys després de la visita de Don Bosco a Barcelona, la venerable senyora Dorotea de Chopitea va aconseguir que els salesians acudissin a un nou barri d’immigració a l’Eixample de la ciutat per tal que atenguessin la joventut més necessitada. L’exemple de l’obra salesiana de Sarrià, imitació de l’Oratori de Valdocco, era el precedent que havia despertat l’interès d’una ciutat immersa en un profund procés de transformació social.
 
Des d’aleshores l’obra Salesians Rocafort ha ofert a infants, adolescents i joves del barri de Sant Antonio una educació fonamentada en els valors de l’Evangeli, amb una àmplia oferta d’activitats formatives: ensenyament, esport, teatre, música, colònies, grups d’amistat i de fe, associacions diverses, escola de pares, comunitat cristiana, santuari de Maria Auxiliadora, i també projectes per al tercer món.
 
En l’actualitat, en l’àmbit escolar aquesta obra salesiana ofereix les etapes d’educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat, amb una opció preferent pels nois i noies que tenen més dificultats. El seu projecte educatiu inclou iniciatives orientades a l’evangelització, fomenta el protagonisme juvenil i el compromís amb els més necessitats d’ajut, amb una formació centrada en la persona de l’alumne amb la finalitat de capacitar-lo per a participar activament en la construcció de la societat.
 
A les activitats pròpiament escolars, cal afegir el Centre Juvenil La Nivaira, els grups de formació i catequesi i l’Associació de Devots de Maria Auxiliadora vinculats al santuari, els grups de teatre, el Club Esportiu Bosco Rocafort, l’associació de pares i mares d’alumnes, l’Associació de Salesians Cooperadors, l’Associació d’Antics Alumnes, la Coral Xaragall y la participació en les iniciatives pròpies del barri de Sant Antoni.
 
Salesians Rocafort és una casa que acull, una escola d’aprenentatge, una comunitat cristiana que evangelitza i un espai obert a l’intercanvi i al compromís social.
Amb la recepció de la Medalla d’Honor de Barcelona, aquesta presència salesiana ha iniciat les celebracions del 125è aniversari de la seva fundació i del Bicentenari del Naixement de Don Bosco (1815).
 

També et pot interessar …