22 octubre 2014


La Trobada Global d’Organitzacions Populars, organitzat pel Pontifici Consell ‘Justícia i Pau’ i per la Pontifícia Acadèmia de les Ciències, en col·laboració amb diverses organitzacions populars compromeses en la realització d’una major justícia social, es realitzarà del 27 al 29 d’octubre en el Centre de Congressos “Salesianum” de Roma.

Entre els participants en aquesta trobada estarà el salesià cooperador, José Vives, representant de la Plataforma Afectats per la Hipoteca, que té la seua seu local des de fa tres anys en Salesians Cabezo de Torres, Múrcia.

A diferència d’altres pontífexs Francesc, coherent amb la seua opció pels pobres, vol escoltar aquells que els representen. L’esdeveniment és una branca del simposi "Les emergències dels exclosos", que va tenir lloc al desembre de 2013, al Vaticà.

L’anomenada “Trobada Mundial dels Moviments Populars”, també comptarà amb la participació de trenta bisbes, "de les diferents regions, que mantenen forts vincles amb el treball social i els moviments populars."

L’esdeveniment té com a objectius compartir el pensament social de Francesc; elaborar una síntesi de la visió dels moviments populars entorn de les causes de la creixent desigualtat i de l’augment de l’exclusió social en el món; reflexionar sobre les pràctiques organitzatives dels moviments populars i proposar alternatives populars per a "enfrontar els problemes que el capitalisme financer i les transnacionals imposen als pobres, amb la perspectiva de construir una societat global amb justícia social, a partir de la realitat dels treballadors exclosos", diu la invitació.

Segons afirma el diari Periodista Digital “És la primera vegada en la història de l’Església que un Papa convoca els líders dels moviments socials per a una trobada de tres dies”.

Plataforma Afectats per la Hipoteca a Múrcia
A Cabezo de Torres s’inicia el procés quan, a mitjan 2011, Càritas local es veu desbordada per la quantitat de gent que acudeix a aquesta organització amb amenaces imminents de desnonaments. Càritas sol·licita l’ajuda de la PAH, a través d’un sacerdot de la diòcesi, Joaquín Sánchez. A aquesta acció s’uneix també el rector de la parròquia de Cabezo. Es necessitava un local per a dur a terme la primera xarrada informativa, de manera que van sol·licitar l’ajuda del col·legi salesià. Així, doncs, al novembre de 2011 té lloc la xerrada informativa, davant un centenar de persones entre ells hi havia diverses famílies d’alumnes del col·legi. Al final d’aquella xarrada, se suggereix que es forme una cèl·lula local, per a facilitar les gestions a les famílies.

Es decideix engegar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca en Cabezo de Torres. El col·legi ofereix la seua col·laboració, i fruit d’aquell oferiment, la PAH es decideix a formar una cèl·lula local, en un local del col·legi cada dimecres de 19 a 21 hores. José Antonio Vives, Coordinador del Consell Local de Cooperadors s’ofereix per a col·laborar. Una advocada vindria per a assessorar als afectats. A partir d’aquella primera reunió, ja no va haver-hi interrupcions.

També et pot interessar …