13 septiembre 2014

Puerto Real, localitat situada a 15 quilòmetres de Cadis, en la corba nord de la badia, és una zona dedicada a la indústria naval i aeronàutica, un municipi on la població s’ha centrat en l’agricultura i la pesca des de la seua fundació pels Reis Catòlics a la fi del segle XV. En aquesta regió, d’aproximadament quaranta-un mil habitants, es va implantar el carisma de Don Bosco en 1949 gràcies a l’estil salesià, encarregat de l’educació de diferents generacions de portorrealenys fins a la clausura del col·legi salesià en 1979. 

La ciutat va quedar impregnada per l’obra de Sant Joan Bosco durant tres dècades i les famílies van anar creixent en la devoció a Maria Auxiliadora. I així, aquella llavor, va germinar fins al punt que l’Associació d’Antics Alumnes salesians, amb més de mig segle de vida, és avui un dels motors de la localitat.

Bona mostra d’açò va poder veure’s en la trobada d’antics alumnes celebrada el passat 6 de setembre, un dia en el qual quasi quatre-centes persones, arribades de diferents punts de la geografia espanyola, peregrinarien darrere Maria Auxiliadora cap a la gruta de la Verge de Lourdes per a convertir posteriorment la caseta municipal en l’oratori de Valdocco. Una ciutat en la qual dècades després tot cobrava sentit al voltant de Maria Auxiliadora.

Cristóbal López, Inspector dels salesians, mostrava la seua visió sobre una jornada que quedarà per al record. “He quedat gratament sorprès de la capacitat de convocatòria dels Antics Alumnes salesians de Puerto Real. Em va impressionar la devoció amb què van viure la processó amb la imatge de Maria Auxiliadora fins a la gruta de la patrona de Puerto Real, així com la celebració de l’Eucaristia que allí va tenir lloc; es nota un fort sentit de pertinença no solament al seu antic col·legi, sinó a la Família Salesiana”, va manifestar.

Entre la resta d’activitats van destacar la projecció de fragments d’una pel·lícula en la qual es narren els orígens del col·legi i s’hi fa un repàs fotogràfic a la història dels Salesians a Puerto Real. També va haver-hi temps per a reviure el “Pop in folk”, moment en el qual els antics alumnes recordaven actuacions musicals amb les quals van guanyar dècades arrere. 

Per la seua banda, Manolo Muñoz, promotor de la trobada, explicava que la jornada havia sigut històrica i només es podia “donar les gràcies en nom de la comissió organitzadora, a tots els que ens van acompanyar en aquest gran dia on alguns Antics Alumnes no es veien des de fa més de cinquanta anys i que van tornar a recordar anècdotes i històries de temps passats”. També hi van estar presents Maribel Peinado, alcaldessa de Puerto Real, al costat de nombroses autoritats, salesians i professors, que no van voler perdre’s aquest dia en el Maria Auxiliadora i la Mare de Déu de Lourdes compartien una jornada inoblidable.

Finalment Cristóbal López llançava diversos reptes als Antics Alumnes amb “el repte de no quedar-se solament en la nostàlgia del passat, sinó llançar-se cap al futur en un servei concret als joves més necessitats de Puerto Real; i també que no es limiten a ser antics alumnes salesians, sinó que siguen ‘salesians exalumnes’, la qual cosa implica una opció conscient, lliure i decidida per viure la fe cristiana amb l’estil de Don Bosco".

Una maduresa salesiana concorde al missatge de l’Evangeli, aquell que recorda que “Si tinguessen fe, encara que fóra tan xicoteta com una llavor de mostassa, podrien dir-li a aquesta muntanya: ‘mou-te d’ací fins a allà, i la muntanya es mouria’. Gens no seria impossible”. 

En Port Real la devoció té els seus fruits i demostra que tot està a l’abast amb l’amor a Don Bosco.
 

També et pot interessar …