26 agosto 2014

El 26 d’agost, la Família Salesiana celebra la festivitat del Beat Ceferino Namuncurá, que encarna les virtuts i valors de l’ètnia Maputxe, i que és motivat a la santedat a partir de la lectura de la vida de Santo Domingo Savio.

Ceferino Namuncurá, fill del gran Cacic Manuel Namuncurá, va nàixer en Chimpay (província de Riu Negre, Argentina) el 26 d’agost de 1886. En el Col·legi Salesià "Pío IX" de Buenos Aires comença l’aventura de la gràcia, que transformaria un cor, no il·luminat encara per la fe, en un testimoni heroic de vida cristiana. Dos fets li van llançar cap a les cimes més altes: la lectura de la vida de Santo Domingo Savio, del que es va convertir en el seu fervent seguidor, i la primera comunió en 1898, en la que fa un pacte d’absoluta fidelitat amb el seu gran amic Jesús.

Ceferino encarna en si mateix els patiments i aspiracions del seu poble Maputxe, la mateixa que en l’arc dels anys de la seua adolescència va conéixer l’Evangeli i es va obrir al do de la fe davall la guia de savis educadors salesians. Hi ha una expressió que resumix tot el seu programa: "Vull estudiar per a ser útil al meu poble".

Ceferino és l’expressió i fruit de l’espiritualitat juvenil salesiana, aquella espiritualitat feta d’alegria, amistat amb Jesús i María, compliment els seus propis deures, donació als altres. Ell representa la prova convincent de la fidelitat amb què els primers missioners enviats per Don Bosco van aconseguir repetir el que havia fet en l’Oratori de Valdocco: formar jóvens sants, apòstols dels jóvens.

També et pot interessar …