20 anys donant resposta a les situacions juvenils i infantils més vulnerables

22 marzo 2021

Per Salesians Comunicació.

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes va ser creada l’any 2000 per coordinar les deu entitats socials de Salesians i Filles de Maria Auxiliadora a Espanya, que afavoreixen la inclusió de la infància, joventut i família amb drets vulnerats, des de la promoció i educació integral, com a eina de canvi i justícia social.

Després de 20 anys i enmig d’una pandèmia, es pot continuar afirmant que la Coordinadora conserva l’esperit en què es va pensar i va crear originàriament, donant resposta des de diferents àmbits i acompanyant en la gestió i elaboració de projectes d’intervenció que gestionen les entitats , seguint 9 línies d’actuació per a la integració, inserció sociolaboral i el desenvolupament integral d’infants, joves i persones adultes en situació de vulnerabilitat.

Un esdeveniment en línia per celebrar el 20è aniversari

Tot i que s’ha hagut d’ajornar tres vegades a causa de la pandèmia, les Plataformes Socials Salesianes no volen deixar passar el moment de celebrar-ho i per això han decidit fer un esdeveniment en línia en el compartir experiències d’aquests 20 anys de trajectòria. Aquest esdeveniment comptarà amb l’ambientació musical del jove cantautor Javi Quirós i les salutacions de Paco Estellés (President de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes), Ángel Asurmendi (Inspector de Salesians SMX), Mª del Rosario García (Inspectora de Salesianes Espanya), Fernando García (Inspector de Salesians SSM) i José Miguel Núñez (director del CNSPJ).

També es podran escoltar els testimonis d’Abdellatif Laqiasse (Educador a Don Bosco Salesians Social), Mery Bielo (Jove voluntària i participant en “Toma las riendas”), Fran Viedma (Secretari Tècnic en Salesians Sant Jordi), Mª Alexandra Vásquez (advocada a Pinardi), Mª Jesús Sánchez (directora a la Fundació María Auxiliadora) i Guadalupe Juárez (Tècnica en la Coordinadora) que ens aproparan la bona feina que es fa en les Plataformes Socials Salesianes. Els temes escollits han estat l’acompanyament en primera persona, la gestió com a eina de creixement i acompanyament, l’orientació jurídica com a pilar dels processos d’acompanyament, el treball en xarxa o la importància de ser entitats de bon tracte.

La retransmissió, que serà conduïda per Gema Rodriguez (Responsable de projectes de la Coordinadora), tindrà lloc a les 17 hores de dimarts 23 de març al canal de Youtube de les Plataformes Socials Salesianes. Aquelles persones que vulguin podran unir-se a la celebració a través de Zoom prèvia inscripció a www.psocialessalesianas.org/20-aniversario

20 anys en comunitat

La Coordinadora ha ofert més de 40 jornades i trobades de formació adreçades als agents educatius i persones voluntàries de les entitats. Invertir en formació per capacitar i millorar la intervenció educativa ha estat una constant en aquests 20 anys. A la nostra web pots trobar els quaderns de formació en què hem recollit el fruit d’aquestes trobades.

El projecte “Toma las Riendas”, que porta 8 edicions, es planteja amb la finalitat d’oferir un espai de trobada i aprenentatge entre educadors i joves de les Plataformes Socials Salesianes, on es treballa la prevenció de drogodependències des d’un enfocament ampli, centrat en el desenvolupament d’iniciatives per a la creació d’ espais juvenils saludables. D’aquesta manera, aquests joves es converteixen en protagonistes dels seus propis processos de transformació i en agents de millora de la realitat entre els seus iguals.

“En la Calle”, la revista de les Plataformes Socials Salesianes, va néixer l’any 2005, impulsada per la Fundació Juan Soñador.

A partir del número 35, publicat al setembre de 2016, la revista passa a ser promoguda per la Coordinadora. Amb ella, pretenem donar a conèixer i denunciar les situacions de vulnerabilitat i exclusió social de la infància i la joventut. A més, s’ofereix un suport de formació permanent per als professionals i el voluntariat que treballa en aquest camp.

També hem desenvolupat un Sistema de Protecció de la Infància i les persones vulnerables assumint el nostre compromís de prevenir, detectar i actuar de forma contundent contra qualsevol modalitat de violència especialment contra menors d’edat i adults en situació de vulnerabilitat. Aquest Sistema s’ha implantat a les deu entitats membre i a la seu central, sent una iniciativa innovadora dins del tercer sector i de l’Església.

Des de 2018 comptem amb el programa d’acollida integral de joves de 18 a 26 anys, sol·licitants de protecció internacional i refugiats. Són persones les quals la condició de sol·licitant de protecció internacional i jove els fa doblement vulnerables. A més, es troben sols, sense cap xarxa de suport familiar i sense possibilitat d’accés a l’habitatge i a una ocupació digna. Des de la Coordinadora se’ls ofereix un programa d’acollida, formació i inserció sociolaboral, executat per la Federación Pinardi, la Fundación Don Bosco i FISAT.

Al 2019 es va iniciar el programa d’assessorament per a l’orientació jurídica de la població migrant. Amb ell es proporciona informació jurídica adequada i actualitzada als requeriments externs i a la regulació legislativa. Aquest programa compta a més amb una àrea de formació i d’assessorament als agents educatius de les entitats. Per a això, comptem amb un equip d’experts que, a més d’atendre aquestes necessitats, s’ha ocupat de l’elaboració i difusió de material informatiu en diferents idiomes sobre la legislació i procediments administratius dirigit a la població migrant.

I molt més

Durant aquests anys s’ha alçat la veu en favor de la defensa dels drets humans i per la protecció d’una vida digna. També s’han elaborat més d’una vintena de quaderns formatius i tres llibres. S’han celebrat més de 40 trobades formatives per millorar la intervenció educativa, en favor de les més de 50.000 persones destinatàries que cada any passen pels 400 projectes de les plataformes socials de Salesians i Filles de Maria Auxiliadora.

També et pot interessar …

Noticia

[deg_elastic_gallery gallery_ids="67731,67728,67721,67576,67626,67636,67637,67638,67647" _builder_version="4.14.5"...