L’art d’envellir, tema central de la Setmana d’Actualització Teològica Pastoral 2021

25 julio 2021

Per Salesians Comunicació

La delegació de Formació de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora va organitzar una nova edició de la Setmana d’Actualització Teològica i Pastoral (SATEP). L’edició de 2021 va tenir lloc del 19 al 24 de juliol a la Casa d’Espiritualitat Santa María de Regla de Chipiona (Cádiz), seu habitual d’aquesta formació.

«Després de dos anys sense haver pogut celebrar-se, bé per falta d’inscripcions, bé per la pandèmia, en aquesta edició hi han participat 15 salesians de tota la Inspectoria i també de la Inspectoria Santiago el Mayor. La novetat d’aquesta edició ha estat que el curs estava destinat a salesians majors de 75 anys amb l’objectiu d’oferir algunes claus per viure aquesta etapa de la vida i proposar una mirada integral i integradora de la salut en aquest tram de la vida religiosa».

El tema a treballar en aquesta edició va ser «L’art d’envellir», a càrrec d’Ángeles Lozano, llicenciada en Medicina i Cirurgia, experta en pastoral de la Salut, amb una àmplia experiència en l’acompanyament de la salut en comunitats religioses. La ponent, integrant del Centre d’Humanització de la Salut, va aprofundir amb els salesians de 75 anys a través de sessions teoricopràctiques en temes com les actituds per tenir cura de la disminució, actituds de creixement i una espiritualitat que fa vessar la vida.

«Alguns dels temes tractats van ser la corba del créixer i del disminuir, viure la vida com» perdre «o com» guanyar «, oferir actituds a tenir cura en la disminució des d’una clau d’esperança i actituds per al creixement com la gratitud i la gratuïtat, la saviesa, la llibertat, la relectura de la pròpia història, el perdó i la reconciliació … finalitzant amb la invitació a viure una espiritualitat que fa vessar la vida «.

L’objectiu d’aquests dies de trobada serà promoure una mirada integral de la salut i la vulnerabilitat en aquest tram de la vida religiosa, a més d’afavorir la comunicació en la vida comunitària.

«El clima fratern i de convivència generat pels germans, l’entorn serè i agradable que ofereix aquesta casa i la temperatura agradable, van contribuir a fer d’aquesta trobada una experiència molt ben valorada pels participants».

D’altra banda, de l’1 al 7 d’agost, a Santiago de Compostel·la, es durà a terme la trobada de directors de recent nomenament en què es trobaran els salesians de les inspectories d’Espanya, Itàlia i Portugal. Sota el títol «El director salesiano, padre, maestro y guía espiritual» s’aprofundirà en aquesta figura que, com recullen les constitucions salesianes, «coordina els esforços de tots, tenint en compte els drets, deures i capacitat de cada un».
 

La trobada, en què participaran 29 directors d’Espanya, 1 de Portugal i 15 d’Itàlia. Les Inspectories de Santiago el Mayor i Maria Auxiliadora comptaran amb les ponències de Jesús Manuel García, Mª Teresa Simón Lancis, Gabino Carmona, Pascual Chávez i els ecònoms inspectorials. I els temes tractats giraran sobre la persona de el director, el director i la comunitat, el director i la CEP, l’animació i govern, l’economia i pobresa, a més de temes legals i jurídics.

Dues ocasions magnífiques per a la formació i el descans.

També et pot interessar …

Comença desembre amb Temps interior, comentari bíblic diari

Comença desembre amb Temps interior, comentari bíblic diari

Aquest comentari de l’evangeli de cada dia, que va néixer fa 20 anys com una ajuda per al professorat de la mà del salesià José J. Gómez Palacios, té un valor afegit per la seva aportació de dades, no només espirituals sinó també històriques, arqueològiques, socioculturals que són el context de cada passatge.

Premis Ciutadans a Salesians Sant Joan Bosco de València

Premis Ciutadans a Salesians Sant Joan Bosco de València

El centre salesià va rebre aquest guardó pels 75 anys d’existència en favor de l’educació de xiquets i joves valencians. Juan Peris, director del col·legi, va rebre el guardó de mans del pare Ángel, president de ‘Missatgers de la Pau’.