ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – I DIUMENGE D’ADVENT

22 noviembre 2021

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

I DIUMENGE D’ADVENT Cicle C (Lc 21,25-28.34-36)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 21,25-28.34-36)

En aquell temps, deia Jesús als deixebles: «Hi haurà prodigis al sol, a la lluna i a les estrelles. A la terra, les nacions viuran amb l’ai al cor, esverades pels bramuls de la mar embravida. La gent perdrà l’alè de por, pensant en els desastres que sobrevindran arreu del món, perquè fins l’estelada del cel trontollarà. Llavors veuran venir el Fill de l’home sobre un núvol, amb poder i amb una gran majestat. Quan tot això comenci a succeir, alceu el cap ben alt, perquè molt aviat sereu alliberats. »Estigueu atents sobre vosaltres: Que l’excés de menjar i beure o la preocupació dels negocis no afeixugués el vostre cor i us trobéssiu a sobre aquell dia de cop i volta, perquè vindrà, segur com un llaç, per a tothom, sigui on sigui de la terra. Estigueu alerta pregant en tota ocasió i demanant que pugueu sortir-vos-en, de tot això que ha de succeir, i us pugueu mantenir drets davant el Fill de l’home.»

Comentaris:

Malgrat el llenguatge apocalíptic i catastròfic, la vinguda del Fill de l’home (descrita segons la terminologia de Dn 7, 13) és un gran esdeveniment d’alliberament. En efecte, una vegada que hagin ocorregut aquestes catàstrofes còsmiques, de les que ens parlava Lluc anteriorment, arribarà l’alliberament definitiu del Fill de l’home.

No hem de quedar-nos presos en aquestes descripcions que en gran manera són només un mitjà literari de l’època (és el que anomenem literatura apocalíptica) per a anunciar la importància del que ve. La nostra fe no està posada en els esdeveniments descrits, sinó en la vinguda del Fill de l’home. És veritat que l’acte últim de Déu, pel qual el món i la humanitat arribaran a la seva plenitud, és una dada fonamental de la nostra fe. Però no deixem volar la fantasia de manera que ens quedem ancorats en la imatgeria apocalíptica que ho descriu. Podem oblidar la realitat mundana i el temps que queda per viure fins a la consumació final (2 Tes 3, 10-12).

En qualsevol cas l’actitud del cristià davant la fi és d’esperança i no de temor.

La segona part d’aquest text és una exhortació a la vigilància (Lc 21, 34-36; vegeu Lc 12, 36-48 i 1 Tes 5 2-10). Els cristians no han de sucumbir a les atraccions d’aquest món que ens poden apartar del camí evangèlic, i per a això la pregària vigilant és necessària (Lc 6, 12; 18, 1). Així podran presentar-se davant el Senyor com a jutge sense por de ser rebutjats.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“Purifiquem les nostres esperes i les nostres esperances!”

“Esperança audaç, viscuda en el «discerniment» permanent de la trobada amb el Fill en cada humà.”

  • “Vine, Salvador!”
  • “El Senyor és la meva força”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

Tu ets el garant de la nostra vida i futur.

Estem amenaçats per tot arreu,

controlats per tot allò mateix que usem,

embolicats per l’aire que hem contaminat.

Podem dir que ens ataquen per tot arreu.

Però ens quedes tu, Senyor, que véns amb poder

i majestat sobretot el que ens amenaça.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2021 Ed. CCS